Essent investeert in aanbod groene stroom uit eigen land

Het grootste energiebedrijf van Nederland, Essent, investeert de komende jaren in haar aanbod aan groene stroom uit ons eigen land. Het zal in ieder geval de komende 15 jaar groene stroom afnemen van twee nieuwe Groningse windparken. Door deze samenwerking zullen 100.000 extra huishoudens van duurzame Nederlandse groene stroom kunnen profiteren.

 

‘’Nederland blijft nog achter in duurzame energie, maar heeft ook ambitieuze doelstellingen. Essent wil daar concreet aan bijdragen. Daarom kopen we groene stroom van twee windparken in Groningen in. Zo kunnen we zo’n 100.000 extra huishoudens van Nederlandse groene stroom voorzien. Ter vergelijking: dit is net zo veel als alle huishoudens van Nijmegen.’’ aldus Suzan Schakenraad, Chief Operating Officer van Essent.

 

Windparken Eekerpolder en Oostpolder

Dit najaar en aan het einde van de zomer van 2021 zullen er twee nieuwe Groningse windmolenparken in gebruik genomen worden. Het gaat hierbij om de parken Eekerpolder en Oostpolder. Vanaf dit moment zal Essent de volledige opbrengst van de windparken afnemen. Essent en windparkontwikkelaar Innogy hebben deze overeenkomst gesloten voor een minimale periode van 15 jaar. Door het tekenen van deze overeenkomst kan Essent klanten duurzame stroomafname voor een langere periode garanderen. Daarnaast stimuleert de energieleverancier hiermee de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland.

 

Nederland minst duurzame land van Europa

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat Nederland van alle Europese lidstaten het slechts presteert op het gebied van duurzame energie. In 2018 was van alle verbruikte energie slechts 7,4% afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Naast Nederland scoorde ook Malta, Luxemburg, België en Groot Brittannië relatief laag. De best scorende landen waren Zweden, Finland, Letland en Denemarken. Sommige van deze landen scoorde in 2018 al boven hun doel dat gesteld was voor 2020. In zweden gaat het zelfs zo goed dat meer dan 50% van de energie duurzaam opgewekt is. Kijkend naar de doelen voor 2020 dan zijn Nederland en Frankrijk nog het verst verwijderd van het uiteindelijke doel.

 

Consequenties slechte prestatie

Als de Nederlandse overheid niet goed oplet riskeert het hoge boetes van de Europese Commissie. Deze boetes kunnen namelijk opgelegd worden wanneer de doelen omtrent duurzame energie niet halen. En hier heeft het momenteel alle schijn van. Alleen door het massaal opkopen van duurzame energie uit andere EU-landen lijkt een dergelijke boete voorkomen te kunnen worden. Probleem is dat deze oplossing ook honderden miljoenen kan gaan kosten. Daarnaast kan er alleen energie gekocht worden van landen die hun doelstellingen toch al ruimschoots halen. Hierbij gaat het om onder andere Litouwen, Zweden, Estland en Bulgarije. Het bijzondere van een dergelijke oplossing is overigens dat er helemaal geen groene energie geleverd zal worden. De aankoop zal puur statistisch zijn, en oplossing om toch voldoende ‘’duurzame’’ energie te verbruiken.

 

Reguliere aanbod Essent

Energieleverancier Essent levert standaard groene stroom aan haar huishoudelijke klanten en MKB-klanten. Deze groene stroom is echter opgewekt in Europa. Hiermee draagt deze vorm van duurzame stroom niet bij aan de energietransitie in Nederland. Wie echt een verschil wil maken kan daarom kiezen door DubbelGroen. Dit is een optie die Essent biedt waarmee u profiteert van 100% Nederlandse Windstroom en 100% groen gas. Dit gas is 90% CO2-gecompenseerd en 10% biogas.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave