Aanvraag energiesteun via Tijdelijk Noodfonds Energie te ingewikkeld

Aanvraag energiesteun via Tijdelijk Noodfonds Energie te ingewikkeld
bron: NOS

Het aanvragen van energiesteun via het Tijdelijk Noodfonds Energie blijkt voor veel Nederlanders te ingewikkeld. Vooral bewindvoerders zien volgens het Parool dat veel kwetsbare het niet lukt om tijdig een aanvraag in te dienen.

 

Tijdelijk Noodfonds Energie

Sinds de energiecrisis hebben steeds meer Nederlanders moeite met het betalen van hun (energie)rekeningen. Om deze reden is het Tijdelijk Noodfonds Energie in het leven geroepen. Door middel van dit fonds moeten honderdduizenden Nederlanders hulp krijgen bij het betalen van de energierekening.

Het noodfonds is momenteel gevuld met 49 miljoen euro. De ene helft van dit bedrag is beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid, en de andere helft door diverse Nederlandse energieleveranciers.

Door de steun via het noodfonds moet voorkomen worden dat veel mensen die al in schulden zitten, nog meer schulden opbouwen. Volgens bewindvoerders is de aanvraagprocedure voor steun echter te ingewikkeld, waardoor veel kwetsbare alsnog buiten de boot dreigen te vallen.

 

Beroep doen op noodfonds blijkt te ingewikkeld

Het lukt veel cliënten van bewindvoerders niet om zelfstandig een aanvraag te doen bij het noodfonds. Zo blijkt het aanmelden en inloggen via een app en DigiD vaak te ingewikkeld. Hierdoor geven veel aanvragers voortijdig op, waardoor ze uiteindelijk geen steun ontvangen.

Bewindvoerders zouden graag ingrijpen, maar kunnen de taak niet overnemen omdat zei geen toegang mogen hebben tot mensen hun DigiD account. Hierdoor kunnen ze mensen niet helpen bij het aanvragen van hun energiesteun.

De branchevereniging van bewindvoerders, NBBI, ziet dat veel cliënten staan te springen om steun, steun die vaak net het verschil maken tussen wel of niet rondkomen.

Secretaris Bas Benjamins noemt de hele situatie pijnlijk.

 

‘’Nu kan een kantoor met maximaal vijf machtigingen voor dit soort aanvragen werken, maar een groot kantoor in bewindvoering kan wel duizend klanten hebben. Het is pijnlijk. Wij als bewindvoerders hadden eerder bij de totstandkoming van de aanvraagprocedure betrokken kunnen worden.’’

 

Niet genoeg rekening gehouden met de doelgroep

Volgens een woordvoerder van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverleners, konden de ontwikkelaars de problemen zien aankomen.

‘’Dat mensen vastlopen als de enige optie ‘aanvragen via een app’ is, kun je van tevoren inschatten. Van mensen met een licht verstandelijke beperking of ouderen is dit bekend.’’

Niet alleen bewindvoerders zijn teleurgesteld over de gang van zaken maar ook de Ouderenbond en de Vereniging Nederlandse Gemeenten trokken eerder deze maand al aan de bel.

Net als voor veel overheidssystemen geldt dat ook dit systeem juist voor de doelgroep niet zo toegankelijk is als zou moeten, op het gebied van digitale en leesvaardigheden,” stelt Peter Heijkoop, wethouder in Dordrecht en portefeuillehouder Armoede bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. “Wij proberen te ondersteunen waar mogelijk, al hadden we liever een laagdrempeliger systeem gezien.’’

 

Aanvraagperiode energiesteun verlengd tot 30 april

Het Tijdelijk Noodfonds Energie zal vanwege te huidige problemen langer aanvragen accepteren. Mensen die graag steun zouden ontvangen kunnen tot 30 april een aanvraag indienen.

Om het doen van een aanvraag toegankelijker te maken zal er ook een computerversie online komen. Hierdoor kunnen mensen ook zonder smartphone en app een aanvraag doen. In de online versie zal ook een optie komen om bewindvoerders een aanvraag te laten doen voor cliënten.

 

‘’Dit wordt samen met bewindvoerders en andere organisaties ontwikkeld. We zijn nu drie weken open en werken iedere dag aan manieren om de aanvraag nog toegankelijker te maken. We roepen iedereen op om via noodfondsenergie.nl te kijken of je in aanmerking komt voor steun.’’ aldus Saber Menjah, woordvoerder Tijdelijk Noodfonds Energie.

 

Noodfonds hard nodig

Het lijkt erop dat het noodfonds hard nodig is. Er zijn tot nu toe al 27.000 aanvragen voor steun gedaan.

Om in aanmerking te komen voor steun mag men maximaal 200% van het sociaal minimum verdienen. Hierbij gaat het om een maximaal bruto inkomen van €2980 voor alleenstaande of €4180 voor samenwonende.

Volgens het fonds zouden mogelijk honderdduizenden Nederlanders in aanmerking kunnen komen voor steun.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Aanvraag energiesteun via Tijdelijk Noodfonds Energie te ingewikkeld”