Nederland scoort opnieuw slecht op het gebied van duurzaamheid

Van alle Europese landen verduurzaamt Nederland het minst snel. Hierdoor zijn we het verst verwijderd van het behalen van de klimaatdoelstellingen voor 2020. Dat blijkt uit onderzoek van EU-statistiekbureau Eurostat.

 

Aandeel duurzaamheid slechts 6,6 procent

Op dit moment wekken we in Nederland slechts 6,6% van onze energie op door middel van duurzame energiebronnen zoals windmolens en zonnepanelen. Hiermee zijn we nog mijlenver verwijderd van ons uiteindelijke doel van 14% in 2020. Uit eerder onderzoek bleek ook al dat het behalen van de klimaatdoelstellingen voor 2020 een flinke uitdaging zal zijn.

 

Koplopers

Vergeleken met andere EU-landen doet Nederland het erg slechts op het gebied van duurzaamheid. Elk EU-land heeft voor 2020 eigen klimaatdoelstellingen op basis van de potentie voor duurzame energie en de economie van het land. In totaal hebben nu twaalf landen voldaan aan deze doelstellingen. Hieronder vallen onder andere Kroatië, Montenegro, Denemarken, Zweden, Finland en Italië. In Zweden wordt er zelfs zo veel groene energie opgewekt dat al 50% van de energiebehoefte opgevangen kan worden door middel van duurzame energiebronnen.

 

Europese ranking

Naast de koplopers zijn er nog twee landen, Letland en Oostenrijk, die erg dicht bij het behalen van hun klimaatdoelstellingen. En ook Kosovo, Albanië, Portugal en Griekenland hebben al meer dan 90% van hun doel behaald. Nederland heeft echter pas 47,14% van haar doelstelling behaald. Hierdoor moeten we nog erg grote stappen gaan maken. Naast Nederland scoren ook Luxemburg, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, België, Macedonië en Frankrijk matig.

 

Nederland scoort opnieuw slecht op het gebied van duurzaamheid
Bron: ec.europa.eu/eurostat

 

Collectieve doel Europa nog niet in zicht

Europa als geheel is ook nog niet dicht genoeg bij de gestelde doelen voor 2020. In 2017 werd 17,5% van de energie duurzaam opgewekt, dit moet in 2020 meer dan 20% zijn. Naast Nederland zullen naar verwachting ook Frankrijk en Ierland hun doelen niet behalen. Hierdoor zullen andere Europese landen wellicht beter moeten gaan presteren om dit te compenseren.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave