Vermogen zonne-energie maakt forse groei door in 2018

Vermogen zonne-energie maakt forse groei door in 2018

Afgelopen jaar is het totale opgestelde vermogen aan zonnepanelen in Nederland fors gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale capaciteit steeg van 2.900 megawatt door naar 4.400 megawatt. Dit is een groei van 1.500 megawatt, wat neerkomt op een groei van 50%. Vooral het vermogen van bedrijven steeg flink, met 71%. Deze groei is vooral te verklaren door een groot aantal zonneparken dat is geopend. Naast bedrijven waren ook particulieren goed voor een mooie groei, er lag 37% meer geïnstalleerd op onze woningen.

 

Daken woningen belangrijkste bron

Ondanks dat bedrijven vorig jaar flink meer zonne-energie opwekte waren particulieren nog de grootste opwekker van zonne-energie. Op daken van woningen lagen zonnepanelen met een capaciteit van iets meer dan 2.300 megawatt. Voor daken van bedrijven ging dit om een totaal van ongeveer 1.650 megawatt. Hiernaast waren zonneparken goed voor een capaciteit van ongeveer 450 megawatt. Een forse groei aangezien dit een jaar eerder nog op ongeveer 100 megawatt lag. Hiermee komt de totale capaciteit van bedrijven in 2018 uit op 2.100 megawatt, waardoor het gat met de particuliere markt nog maar erg klein is.

 

Zonneparken

Dat de totale capaciteit aan zonneparken zo sterk is gegroeid komt door het openen van diverse zonneparken. In 2017 telde ons land nog 22 zonneparken, maar in 2018 waren dit er al 65. Het overgrote deel van deze zonneparken staat in Noord-Nederland. Maar qua vermogen is het West-Nederland dat het belangrijkste is.

Kijkend naar regio’s dan is op het gebied van bedrijven Borsele erg belangrijk. Hier staat momenteel voor 71 megawatt aan zonnepanelen opgesteld. Dit is een groei van 69 megawatt ten opzichte van een jaar eerder. Naast Borsele doen ook Emmen en Noordoostpolder het erg goed, hier staat voor ongeveer 55 megawatt aan zakelijke zonne-installaties.

 

Vermogen woningen

De totale capaciteit van particulieren steeg vorig jaar van 1680 megawatt naar 2300 megawatt. Almere heeft momenteel het hoogste vermogen als men kijkt naar particuliere daken. Hier ligt voor 28 megawatt aan zonnepanelen. Naast Almere doen ook Utrecht en Amsterdam het goed, hier lag voor 26 megawatt aan zonnepanelen. De grootste groei maakte men vorig jaar mee in Eindhoven en Leeuwarden. Hier werd vorig jaar voor 9,4 megawatt en 7,1 megawatt aan zonnepanelen in gebruik genomen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave