In 2022 hebben we als Nederland zijnde een kwart minder gas verbruikt dan een jaar eerder. In het gehele jaar werd er 31 miljard kubieke meter aardgas verbruikt, dit is het laagste punt sinds 1972. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Forse daling gasverbruik huishoudens
In veel huishoudens werd de thermostaat lager gezet om de energiekosten te drukken. Door de fors gestegen gasprijs namen deze kosten namelijk ongekend snel toe. Doordat mensen beter op hun gasverbruik gingen letten werd er ruim 25% minder gas verstookt.
Ook het weer werkten overigens mee, de winter was tot nu toe relatief zacht, waardoor huishoudens het met minder gas afkonden.
Ook bedrijven verminderde gasverbruik
Hiernaast deed ook de industrie het rustig aan. Zo legde diverse bedrijven hun productie stil, of richten het efficiënter in. Alleen op deze manier kon er nog op een winstgevende manier geproduceerd worden.
Onder aan de streep verbruikte grote industriële bedrijven 25% minder aardgas. Vooral bedrijven in de aardolie- en chemische industrie draaide de gaskraan dicht. Daarnaast werd er ook flink minder gas verbruikt door elektriciteitscentrales. Door de hoge gasprijs werd er 12% meer gas verstookt om stroom mee op te wekken.
Als laatste zorgden ook glastuinbouwbedrijven voor een forse daling in het gasverbruik. Door zelf elektriciteit op te wekken met een gasmotor wisten deze bedrijven 30 procent minder aardgas te verbruiken.
‘’Sommige bedrijven hebben ervoor gekozen de productie tijdelijk stil te leggen vanwege de hoge gasprijs. Verder blijkt dat de industrie niet altijd afhankelijk is van gas, aangezien er efficiënter is geproduceerd’’, aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.
Gasvoorraad fors aangevuld
Eind 2022 was de gasvoorraad 122% groter dan in 2021. Dit komt door een lager verbruik, maar ook door een hogere invoer van aardgas.
Op dit moment is driekwart van de Nederlandse gasopslag gevuld.
Ontwikkelingen gasmarkt
In 2022 werd er in Nederland minder gas gewonnen. In totaal werd er 3,4 miljard kubieke meter aardgas minder uit de grond gehaald.
De invoer van vloeibaar aardgas (LNG) maakte een flinke opmars door de energiecrisis. De invoer van LNG verdubbelde vergeleken met 2021. Dit is onder andere mogelijk gemaakt door de opening van een nieuwe LNG-terminal in de Eemshaven. Deze terminal kan LNG uit onder andere Amerika verwerken, waardoor we minder afhankelijk worden van Russisch aardgas.
Ondanks de forse opmars is vloeibaar aardgas nu pas goed voor eendere van de totale invoer.
De invoer van gasvormig gas daalde overigens in 2022. In totaal werd er 4,6 miljard kubieke meter gas uit het buitenland gehaald. Vooral de invoer vanuit Noorwegen en Duitsland liep terug. Als Nederland zijnde voerde we ook minder aardgas uit, 1,3 miljard kubieke meter minder dan in 2021.
Forse daling gasprijs
Op dit moment lijken de energiemarkten weer lucht te krijgen. Zo daalde gasprijs de afgelopen tijd aanzienlijk. Eind januari noteerde de gasprijs nog maar €56 per MWh, tegenover €245 per MWh in september 2022.
Door de gedaalde inkoopsprijzen lijken veel energieleveranciers hun tarieven weer te kunnen verlagen. Zo maakte Vattenfall en Eneco al nieuwe tarieven bekend die fors onder de vorige lagen. Wel is het zo dat de tarieven bij veel energieleveranciers nog boven het prijsplafond liggen. Hierdoor merkt u er als consument mogelijk nog weinig van.