Energie-waakhond ACM doet onderzoek bij kantoren Eneco, Essent en Vattenfall

Energie-waakhond ACM doet onderzoek bij kantoren Eneco, Essent en Vattenfall

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij kantoren van drie grote energieleveranciers. De ACM stond bij Eneco, Essent, en Vattenfall op de stoep om bedrijfsonderzoeken te doen. Dit onderzoek is volgens de ACM nodig om vast te stellen in hoeverre de huidige energietarieven eerlijk zijn.

 

Monitor Consumentenmarkt Energie

Elke maand presenteert de ACM de Monitor Consumentenmarkt Energie. Door middel van dit rapport kan men inzicht krijgen in de ontwikkelingen op de energiemarkt.

In het rapport kunnen mensen onder andere vinden wat consumenten op dat moment voor nieuwe energiecontracten betalen. Ook geeft het rapport inzicht in het huidige overstapgedrag van consumenten. Een van de conclusies is dat het aanbod momenteel lastig te vergelijken is doordat diverse energieleverancier weinig aan klantenwerving doen.

Uit de laatste Monitor Consumentenmarkt Energie blijkt ook dat de tarieven bij energieleveranciers over de breedte dalen, maar dat er enorme verschillen zijn. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom de ACM heeft besloten onderzoek te doen bij de drie grote energiereuzen.

 

‘’Uit onze monitor blijkt dat er grote verschillen zijn en dat er weer iets te kiezen is voor consumenten. Niet alle leveranciers doen moeite om klanten te werven en het aanbod is lastig met elkaar te vergelijken. Leveranciers moeten transparant zijn over hun tarieven en zorgen dat hun aanbod goed te vinden is.’’ Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM.

 

Volledige medewerking

Ondanks dat onverwachts bedrijfsonderzoeken gevoerd worden zijn er geen verdenkingen van strafbare feiten. Ook verlenen alle drie de energiebedrijven volledige medewerking.

Vorige week melden de toezichthouder al dat er een onderzoek zou worden gestart om te bepalen of de tarieven sinds de invoering van het prijsplafond wel redelijk zijn.

 

Prijsplafond

Met het huidige prijsplafond vergoedt de overheid conusmenten voor alle energiekosten boven de €1,45 per m3 aardgas en €0,40 per kWh stroom. Al kosten boven deze grens worden door de energieleverancier opgevangen en later vergoedt door de overheid.

Het feit dat de overheid alles boven de €1,45 per kuub en €0,40 per kWh stroom vergoedt is mogelijk een incentive voor energieleveranciers om de tarieven hoog te houden. Voor klanten is er weinig reden om over te stappen, de kosten worden namelijk toch vergoedt. Dit terwijl de overheid energieleveranciers volop moet compenseren.

 

Enorme verschillen binnen energiemarkt

Tijdens diverse steekproeven hebben wij ook al vast kunnen stellen dat de tarieven binnen de energiemarkt enorm verschillen. Zo betalen klanten bij bijvoorbeeld Vattenfall en Oxxio meer dan €3 per kuub, met een maximum tot €3,22 per kuub. Dit terwijl energieleverancier Budget Energie alweer energie aanbiedt onder het prijsplafond (€1,39 per kuub en €0,39 per kWh). Op jaarbasis kunnen deze verschillen voor meer dan €1000 prijsverschil zorgen.

Dat de gasprijs bij Vattenfall zo veel hoger is dan bij Budget Energie kan deels verklaard worden door het inkoopmoment, maar er kunnen ook andere dingen spelen. Om deze reden doet de ACM nu onderzoek naar hoe eerlijk de huidige energietarieven zijn.

Dat het met Vattenfall prima gaat blijkt in ieder geval wel uit hun jaarcijfers. Zo maakt de energiereus €4,6 miljard euro winst over 2021, en €990 miljoen over de eerste 6 maanden van 2022. Deze enorme winsten doet vermoeden dat Vattenfall energie ook heus wel voor iets minder aan zou moeten kunnen bieden.

 

Enorme verschillen binnen energiemarkt

 

Forse daling energieprijzen

Sinds het begin van het jaar dalen de energieprijzen al gestaag. Vooral de gasprijs is enorm gedaald. Eind januari bereikte de gasprijs op de groothandelsmarkt een prijs van €56 per MWh, dit terwijl de prijs in september 2022 nog op €245 per MWh stond.

Naast de gasprijs daalde ook de prijs voor stroom aanzienlijk. Dit komt omdat er nog steeds relatief veel stroom wordt opgewekt door middel van gas. Daarnaast zorgde de relatief milde winter voor minder vraag, waardoor de tarieven nog verder zakte.

Door de lagere energieprijzen op de groothandelsmarkt zou men verwachten dat de energietarieven bij de energiereuzen ook fors dalen. Ondanks wat lagere tarieven is van een forse prijscorrectie nog geen sprake. Dit zou ook een reden kunnen zijn waarom de ACM heeft besloten een onderzoek in te stellen.

 

Actuele gasprijs - 26 Januari 2023

 

ACM verwacht meer transparantie

In eerste instantie doet de ACM alleen onderzoek bij Eneco, Essent, en Vattenfall. Deze drie energiebedrijven bezitten momenteel driekwart van de Nederlandse energiemarkt.

Volgens de ACM is het cruciaal dat alle drie de energiebedrijven transparanter zijn in hun kosten. Volgens de ACM zijn vooral bij variabele contracten de kosten niet goed duidelijk voor consumenten.

Volgens branchevereniging Energie-Nederland is het allemaal niet zo spannend, en gaat het enkel om het opvragen van bedrijfsgegevens. Volgens de energiebedrijven is de toezichthouder ‘’van harte welkom’’ en hebben ze niets te verbergen.

 

Afronding onderzoek

De ACM verwacht dat het 1 maat 2023 meer kan vertellen over de resultaten van het onderzoek. Wanneer de toezichthouder van mening is dat de huidige tarieven onredelijk zijn dan zal het maatregelen nemen.

 

Noodfonds

Eerder vandaag lieten de grote energiebedrijven in Nederland zich nog van hun goede kant zien. Zo kondigde Vattenfall, Eneco, Essent en Shell aan dat het een nieuw noodfonds heeft gelanceerd in samenwerking met de rijksoverheid. Dit noodfonds zal gebruikt worden om extra kwetsbare huishoudens die de energierekening niet meer kunnen betalen te ontzien. Het nieuwe noodfonds zal worden ingezet naast het huidige prijsplafond.

Het noodfonds zal in eerste instantie 50 miljoen euro ontvangen van zowel de overheid als de energiebedrijven. De in totaal 100 miljoen zal voorlopig alleen ingezet worden tijdens de komende winter.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave