Autoriteit Consument & Markt

Autoriteit-Consument-Markt-ACM-overstappenAutoriteit Consument en Markt (ACM) is sinds 1 april 2013 een onafhankelijke toezichthouder die opkomt voor mensen en bedrijven. Zij houden voornamelijk toezicht op de mededinging, het consumentenrecht en een aantal specifieke sectoren. Voorheen was het de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de Consumentenautoriteit en de OPTA die deze rol als toezichthouder op zich nam.

 

Wat doet de ACM?

 

De ACM ziet toe op onder andere de netbeheerders en energieleveranciers in Nederland. De ACM stelt onder andere maximum prijzen voor het transport, de aansluiting en transportaken. De ACM streeft naar een groothandelsmarkt voor gas en energie waar voldoende concurrentie bestaat. Dit zodat prijzen voor energie en gas op een efficiënte en eerlijke wijze tot stand komen. Energieleveranciers die elektriciteit of gas willen leveren aan consumenten en bedrijven hebben een vergunning nodig die wordt afgegeven door de ACM.

 

Wat voor taken heeft ACM nog meer?

 

Er zijn drie doelgroepen waarop ACM zich richt, namelijk bedrijven, consumenten en mensen.

ACM biedt voor bedrijven bescherming, bijvoorbeeld tegen oneerlijke concurrentie en misleiding. Dit doet ACM door te controleren of bedrijven zich aan de regels houdt en niemand benadeeld. Gaat een bedrijf de fout in? Dan grijpt ACM in, wat uiteindelijk kan leiden tot het uitdelen van een boete.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat leveranciers van uw bedrijf onderling afspraken, dit mag niet. Hetzelfde geldt voor geheime afspraken te maken over welk van betrokken partijen de opdracht krijgt. ACM zorgt ervoor dat bedrijven zich aan de regels houden en controleren hierop.

U als consument kan hier een bijdrage aan leveren. Mocht u als bedrijf oneerlijk behandeld worden, of maken concurrerende partijen onderling afspraken? Dan kunt u dat melden bij ACM.

Als consument kunt u bij ACM ook terecht. Zij hebben hier speciaal de ACM ConsuWijzer voor ingericht.

De ConsuWijzer is een overzichtelijk deel van de website van ACM, waarin u allerlei onderwerpen tegenkomt waarin eerlijke, en duidelijke informatie is te vinden. Het geeft u een handvat bij problemen waarmee u te maken kunt krijgen. Een aantal voorbeelden van onderwerpen waarover u meer informatie kunt krijgen, zijn:

 

 • Garantie, reparatie of geld terug.
 • Online winkelen.
 • Elektriciteit en gas.
 • Alles wat u wilt weten over het sluiten en hebben van een overeenkomst.

 

Over bovenstaande onderwerpen kunt u erg veel informatie vinden waardoor u goed geïnformeerd wordt over het probleem of vraag waarmee u te maken hebt. Het beste wat u kunt doen is om de website van ACM te bezoeken en dan met name het gedeelte ConsuWijzer. Op onze website zullen we een van de onderwerpen verder toelichten, namelijk het gedeelte over elektriciteit en gas.

 

Elektriciteit en gas

 

U vindt allerlei onderwerpen die te maken hebben met elektriciteit en gas in de ConsuWijzer. U kunt hierbij denken aan de volgende punten:

 • Wat betaalt u voor uw energie?
 • Meters, meterstanden en verbruik.
 • Overstappen, vergelijken of verhuizen.
 • Wie is wie op de energiemarkt.
 • Mijn energieaansluiting.
 • Ik heb een probleem met mijn energie en/of energieleverancier
 • Duurzame energie

Bezoek de website van ACM voor meer informatie en uw rechten in bepaalde situaties.


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.