Arjen Lubach vraagt aandacht voor mogelijkheden kernenergie

Tijdens aflevering 8 van seizoen 9 van Zondag met Lubach heeft Arjen Lubach aandacht gevraagd voor de mogelijkheden van kernenergie. Is kernenergie echt zo slecht en gevaarlijk? Of is het een interessante manier om energie op te wekken zonder CO2 uit te stoten? Bekijk hieronder het item en laat uw mening achter in een reactie!

 

Video; Lubach over kernenergie

Deze video komt uit uitzending 8 van seizoen 9 van Zondag met Lubach. ZondagMetLubach is wekelijks te zien om 22.10 uur op NPO3.

Hoe werkt een kerncentrale?

Een kerncentrale wekt energie op door het toepassen van kernsplijting. Over het algemeen wordt dit gedaan met de stof uranium. Tijdens het proces worden losse neutronen op het uranium afgeschoten. Hierdoor splijt de uraniumkern. Wanneer dit gebeurd ontstaat er een hoop energie, en twee neutronen die opnieuw een uraniumkern kunnen splijten. Dit proces gaat continue door waardoor er na een tijd 8 neutronen, 16 neutronen, 32 neutronen etc. zijn.

Een kerncentrale zet de kracht die vrijkomt tijdens kernsplitsing om in energie zoals veel andere energiecentrales dit doen, door het maken van stoom. De warmte die vrijkomt tijdens de kernsplitsing wordt gebruikt voor het verwarmen van water. Dit water verdampt en drijft een turbine aan. Deze turbines brengt vervolgens een generator in beweging die hiermee energie opgewekt. Een relatief eenvoudige manier van energie opwekken na een zeer complex proces.

 

Wat zijn de voordelen van kernenergie?

  • Kernenergie is niet afhankelijk van de wind of zonlicht. Hiermee is het dus een stabiele energiebron.
  • Door het bijbouwen van kerncentrales kunnen we eenvoudiger de doelstellingen uit het Klimaatakkoord halen.
  • Kernenergie is een veel schoner alternatief voor fossiele energiebronnen zoals kolen en gas.
  • Ondanks de slechte reputatie veroorzaakt kernenergie de minste hoeveelheid slachtoffers per opgewekte TWh. Zelfs de installatie en het onderhoud aan zonnepanelen en windmolens kent meer dodelijke slachtoffers.
  • Aangezien er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten door kerncentrales zijn er al meer dan 1,8 miljoen doden voorkomen volgens de NASA.
  • Een grote kerncentrale wekt al snel even veel stroom op als 600 van de grootste type windmolens.

 

Wat zijn de nadelen van kernenergie?

  • Bij ongelukken kunnen kerncentrales een grote impact hebben op mens en milieu. De twee bekendste voorbeelden hiervan zijn de grote rampen in Tsjernobyl en Fukushima.
  • Het opwekken van energie in kerncentrales levert radioactief kernafval op dat nog duizenden jaren gevaarlijk is voor mens en dier.
  • Het bouwen van kerncentrales is erg duur en om deze reden is er een hoop geld nodig om op grote schaal kernenergie op te gaan wekken.

 

Moet kernenergie uit de taboesfeer?

Aan de hand van dit item kan gevraagd worden; ‘’Is het niet tijd om kernenergie uit de taboesfeer te halen?’’. Zo zijn veel factoren veranderd waardoor kernenergie een steeds interessante energiebron wordt. Hierbij kan men denken aan het feit dat;

  1. Kerncentrales steeds beter gebouwd en beveiligt zijn waardoor de kans op ongelukken zeer klein is.
  2. Er relatief weinig slachtoffers zijn gevallen door toedoen van kerncentrales.
  3. Er relatief weinig kernafval overblijft en dat ook steeds beter opgeslagen kan worden.
  4. We steeds waarschijnlijk steeds meer energie gaan verbruiken waardoor we volgens het IPCC wel meer kernenergie moeten gaan opwekken.

Naast deze factoren blijkt dat het aandeel wind- en zonne-energie veel te langzaam groeit waardoor we iets moeten doen om aan de doelstellingen te voldoen. Hierdoor lijkt het nu echt tijd om serieus na te denken over het serieus inzetten van kerncentrales. Wat denkt u? Is kernenergie echt eng en stom? Of moeten we het klimaat redden door meer kerncentrales te gaan bouwen. Laat het ons weten in een reactie!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Arjen Lubach vraagt aandacht voor mogelijkheden kernenergie”

Inhoudsopgave