Onderzeese elektriciteitsverbinding arriveert in Eemshaven

Afgelopen week is de elektriciteitskabel die het Nederlandse en Deense elektriciteitsnetwerk moet koppelen in de Eemshaven gearriveerd. Door middel van het schip Ulisse werd de kabel via een reeds geïnstalleerde pijp in de dijk aan land getrokken. Om de verbinding tussen Nederland en Denemarken af te ronden zal de kabel worden verbonden met een converterstation dat 1 kilometer verderop in de Eemshaven is gebouwd. Door middel van de onderzeese COBRAcable verbindt TenneT samen met haar Deense partner Energinet het hoogspanningsnetwerk van beide landen.

 

Elektriciteitskabel van 325 kilometer

De productie en installatie van de 325 kilometer lange elektriciteitskabel is in handen van kabelproducent Prysmian. Om de landen te kunnen koppelen heeft het bedrijf een kabel geproduceerd met een aluminium geleider met een doorsnede van 2500 mm2. Deze kabel heeft een maximale capaciteit van 700 MW dat op een spanningsniveau van 320 kV gelijkspanning wordt getransporteerd. De kabel weegt ongeveer 30 kilo per meter en heeft een diameter van 147,3 mm. Het aanbrengen van de kabel is gedaan door een special kabellegschip, dat de kabel minimaal 1,5 meter in de bodem van de Noordzee heeft aangebracht.

 

Nog niet gereed

Ondanks dat de kabel in Nederland is gearriveerd is het project nog niet gereed. Zo zal er halverwege 2019 nog een laatste deel kabel van 20 kilometer worden gelegd in de Nederland / Duitse Waddenzee. Naar verwachting zal de kabel na een intensieve testperiode in het derde kwartaal van 2019 in gebruik genomen worden. Vanaf dat moment zal er stroom kunnen worden uitgewisseld tussen de Eemshaven (Nederland) en Endrup (Denemarken). Doel van de kabel is om te zorgen voor een betere uitwisseling van duurzaam opgewekte stroom. Dit heeft uiteindelijk als doel om te zorgen voor een reductie van CO2-uitstoot, een beter geïntegreerde Europese energiemarkt en lagere energieprijzen in Nederland en Europa.

Tennet en Energinet verdienen de kosten van de kabel meer dan terug door het veilen van de transportcapaciteit. Voor meer informatie over de COBRAcable, en andere onderzeese elektriciteitsverbindingen die worden gerealiseerd, kunt u terecht op de website van TenneT.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave