Liander mag van start met experiment gelijkstroom

De toezichthouder over de energiemarkt, de Autoriteit Consument & Markt (ACM), heeft netbeheerder Liander toestemming gegevens om te experimenteren met gelijkstroom. Door het opzetten van het eerste gelijkstroomnetwerk in Nederland kan gekeken worden wat er allemaal komt kijken bij de overgang van wisselstroom naar gelijkstroom. Het uiteindelijk overschakelen naar alleen wisselstroom is volgens Liander en de ACM interessant aangezien er hierdoor geen energie en geld meer verspild hoeft te worden om wisselstroom om te zetten naar gelijkstroom.

 

Voordeel gelijkstroom

Momenteel komt er uit Nederlandse stopcontacten wisselstroom, en dat is niet in alle gevallen even handig. Waarom? Een groot deel van onze apparatuur zoals laptops en ledlampen werkt op gelijkstroom. Om te zorgen dat we deze apparatuur toch kunnen gebruiken worden er momenteel speciale omvormers of zogeheten gelijkrichters gebruikt. Iets wat extra geld kost, en zorgt voor een hoger stroomverbruik.

Om te kijken of we dit probleem in de toekomst kunnen verhelpen mag Liander van de ACM gaan experimenteren met een gelijkstroomnetwerk. De netbeheerder zal dit eerste gelijkstroomnet gaan opzetten op het bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark (Flevoland).

 

Besparing van 10 procent haalbaar

Aangezien we momenteel een groot deel van onze stroom moeten omzetten naar wisselstroom, en vervolgens weer naar gelijkstroom, verspillen we een hoop energie. Volgens Alliander, het bedrijf achter netbeheerder Liander, kunnen we een besparing van 10 procent realiseren wanneer we overstappen op gelijkstroom. Naast deze besparing sluit gelijkstroom ook beter aan bij het veranderende energielandschap, zo wekken zonnepanelen bij mensen thuis ook gelijkstroom op, wat momenteel ook omgezet moet worden.

Naast de mogelijke stroombesparing zullen we ook minder omvormers nodig gaan hebben. Wat ook weer duurzaam is. Een ander voordeel is dat we veel stopcontacten kunnen vervangen voor USB-stopcontacten, wat ideaal is voor het opladen van smartphones en tablets. En ook grote elektrische apparaten zullen we hierdoor eenvoudiger kunnen opladen. Zo kunnen ook elektrische auto’s, (hybride) warmtepompen en ledverlichting eenvoudiger op gelijkstroom worden opgeladen.

 

Wat is het verschil tussen gelijk- en wisselstroom?

In het geval van gelijkstroom (DC) loopt stroom altijd dezelfde kant op. Dit is het geval bij bijvoorbeeld batterijen waarbij stroom altijd van de min naar de plus loopt. Bij wisselstroom (AC) is dit juist niet het geval, hierbij wisselt de stroom 100 keer van richting. In Nederland is vroeger voor de laatste vorm van stroom gekozen voor onze elektriciteitsnetwerken. Dit komt vooral omdat elektriciteitscentrales wisselstroom produceerde en deze vorm van stroom eenvoudig was te transporteren over lange afstanden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave