Een netbeheerder is een bedrijf dat zorgt voor het beheer van één of meerdere netwerken. Een netbeheerder is verantwoordelijk voor het functioneren van het elektriciteit- en gasnetwerk. Tevens zijn ze verantwoordelijk voor het aansluiten van klanten en het oplossen van storingen. Elke regio kent zijn eigen netbeheerder, deze kunt u niet kiezen. Het netbeheer wordt door de Nederlandse overheid geregeld en door de Autoriteit Consument & Markt gecontroleerd.
Dit doen netbeheerders in het kort;
- Onderhoud van het stroom- en gasnetwerk.
- Transport van energie van het netwerk naar adressen.
- Verhelpen storingen in het netwerk.
- Sluiten consumenten en bedrijven op het netwerk aan.
Welke netbeheerders zijn er?
Binnen Nederland zijn er enkele grote netbeheerders en enkele kleine regionale netbeheerders. Op dit moment kent Nederland de volgende netbeheerders voor stroom en gas;
De verdeling binnen Nederland verschillen ook nog per stroom- of gasnetwerk. Afhankelijk van uw locatie heeft u dus 1 of 2 netbeheerders. Soms één voor stroom en gas of één voor stroom en één voor gas. Via de website van EANcodeboek kunt u opzoeken welke netbeheerder(s) u heeft.
Kosten netbeheerders
Netbeheerders onderhouden dus het stroom- en gasnetwerk in Nederland, dit kost natuurlijk een hoop geld. Hiervoor worden dus kosten in rekening gebracht, deze kosten kunt u terugvinden in uw energierekening. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt de maximale prijzen voor het transport vast. Een netbeheerder mag niet meer rekenen, wel minder. Tevens stelt de ACM een maximale prijs voor het aansluiten van een adres op het netwerk. Wanneer netbeheerders hun werk goed doen en beter presteren dan de andere mogen zij soms een iets hoger tarief rekenen, ook hierop houdt de ACM toezicht.
Hoogspanningsnet Nederland
TenneT is verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet in Nederland. En ook in diverse delen van Duitsland beheerd TenneT het hoogspanningsnet. In totaal is TenneT verantwoordelijk voor meer dan 22.500 kilometer aan hoogspanningsverbindingen. Over deze verbinding transporteert TenneT elektriciteit op 110.000 Volt of hoger. Het veilig en ononderbroken transporteren van stroom is de belangrijkste taak van TenneT. Om dit te realiseren onderhoudt en verbindt TenneT het hoogspanningsnet met distributienetwerken via onder andere hoogspannings- of schakelstations. Deze belangrijke knooppunten zetten de hoge spanningen van TenneT om naar lagere spanningen waardoor elektriciteit geschikt wordt voor onder andere huishoudens, bedrijven en instellingen. Door de samenwerking tussen TenneT en uw regionale netbeheerder kunt u altijd genieten van een betrouwbare stroomlevering.
Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.
Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.
Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.
In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.
Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.
Ook te bereiken via