TenneT


TenneT is verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet in Nederland en grote delen van Duitsland. In totaal beheert TenneT voor meer dan 22.500 kilometer aan hoogspanningsverbindingen. Over deze verbinding transporteert TenneT elektriciteit op 110.000 Volt of hoger. Het veilig en ononderbroken transporteren is de belangrijkste taak van TenneT. Om dit te realiseren onderhoudt en verbindt TenneT het hoogspanningsnet met distributienetwerken via onder andere hoogspannings- of schakelstations. Deze belangrijke knooppunten zetten de hoge spanningen van TenneT om naar lagere spanningen waardoor elektriciteit geschikt wordt voor onder andere huishoudens, bedrijven en instellingen.

 

Feiten & Cijfers TenneT

  • TenneT is de enige TSO (netbeheerder) die het Nederlandse hoogspanningsnet beheert.
  • Het hoogspanningsnetwerk garandeert een betrouwbare levering aan meer dan 41 miljoen mensen.
  • Bij TenneT zijn iets meer dan 3.000 mensen werkzaam.
  • Klanten van TenneT kunnen vertrouwen op een leveringszekerheid van 99,9999 procent.

 

Netkaart TenneT

Onderstaande kaart (Klik voor grotere versie van gehele hoogspanningsnet(7MB)) toont het gebied waar TenneT verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet is. Het hoogspanningsnet van TenneT beslaat heel Nederland maar ook een groot deel van Duitsland. Helemaal van boven af de kust van Duitsland (Hamburg) tot in het zuiden beheert TenneT een brede strook van het hoogspanningsnet.

 

Netkaart TenneT

 

Werkzaamheden TenneT

De belangrijkste werkzaamheden van TenneT bestaan uit het verzorgen van transportdiensten, systeemdiensten en het faciliteren van de energiemarkt. De werkzaamheden zijn aan TenneT toegewezen als netbeheerder op grond van de Nederlandse Elektriciteitswet (E-wet) en de Duitse wet op de energiesector (Energiewirtschaftsgesetz, EnWG). Als netbeheerder zorgt TenneT er voor dat er een betrouwbaar en veilig elektriciteitsnetwerk is in Nederland en delen van Duitsland. De kerntaken van TenneT kunnen als volgt worden omschreven;

  • Systeemdiensten; Met behulp van TenneT’s slimme systemen garandeert het een stabiele elektriciteitsvoorziening in Nederland en Duitsland.
  • Transportdiensten; TenneT transporteert elektriciteit van plaatsen van stroom wordt opgewekt naar plaatsen waar elektriciteit verbruikt wordt.
  • Marktfacilitering; Met diverse partners en elektriciteit beurzen zorgt TenneT voor een gezonde interne markt. Hierdoor kunnen gebruikers uitgaan van leveringszekerheid en gunstige tarieven.

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van TenneT.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.