Endinet Groep

Endinet was tot 2017 een middelgrote regionale netbeheerder. Het bedrijf beheerde ongeveer 106.000 stroomaansluitingen en bijna 400.000 gasaansluitingen. Dit deed het in de regio Zuidoost-Brabant en de regio Eindhoven. Sinds 1 januari 2017 is netbeheerder Endinet B.V. volledig opgegaan in netbeheerder Enexis. Waarmee de bedrijfsnaam Endinet volledig is verdwenen.

 

Overname door Alliander

In juli 2010 nam netbeheerder Alliander, moederbedrijf van Liander, de Endinet Groep over. Tijdens de overname werd onder andere afgesproken dat Endinet nog minimaal 5 vijf jaar als zelfstandige netbeheerder binnen Aliander zou bestaan. Alliander heeft in de tijd 101 miljoen euro betaald voor de regionale netbeheerder.

 

Ruil Alliander en Enexis

Endinet GroepNa het verstrijken van de afgesproken vijf jaar kwamen er al snel grote veranderingen. Zo tekende Enexis en Alliander in juli 2015 een overeenkomst waarbij delen van het energienetwerk geruild zouden worden. Hierdoor werd Endinet per 1 januari 2016 onderdeel van netbeheerder Enexis. In ruil hiervoor kreeg Alliander een deel energienet in de Noordoostpolder en Friesland.

Het ruilen van deze gebieden speelde onder andere in op wensen van de overheid. De overheid wil namelijk netbeheerders langs provinciale en/of logische grenzen te scheiden. Aangezien Alliander meer aansluitingen verkocht van Enexis betaalde Enexis ook nog eens 365 miljoen euro aan Alliander. Na deze ruil volgende het einde van Endinet snel, per 1 januari 2017 stopte het bestaan van de zelfstandige netbeheerder.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.