Veel meer zonne-energie in zonnige julimaand

De maand juli was door het zonnige weer een prima maand voor eigenaren van zonnepanelen. Volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) werd er in totaal 75 procent meer zonne-energie opgewekt in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

 

Meer zon en meer zonnepanelen

Dat er flink meer zonnestroom werd geproduceerd komt vooral door het weer. Maar ook het groeiend aantal zonnepanelen speelt een grote rol in de sterke groei. Vooral aan het begin van juli werd er relatief veel zonnestroom opgewekt. Tijdens de hittegolf van vorige week lag de opbrengst juist relatief laag. Dit komt omdat zonnepanelen minder effectief zijn wanneer ze te warm worden.

 

Hittegolf

Tijdens een hittegolf schijnt de zon veel, en dat is natuurlijk goed voor de opbrengst van uw zonnepanelen. Maar al deze zonneschijn heeft ook een nadeel, de zonnepanelen worden namelijk te warm. Op een warme dag kan de temperatuur van uw zonnepanelen eenvoudig oplopen tot 65 graden. Deze temperatuur is te hoog waardoor de zonnecellen minder energie doorgeven en hierdoor minder rendement leveren. Uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen boven de 25 graden rendement inleveren. Voor elke graad boven de 25 graden neemt de opbrengst af met ongeveer 0,5%. Bij een temperatuur van 65 graden betekent dit dus dat de zonnecellen 40 x 0,5 = 20% minder rendement leveren.

 

Minder windenergie

Nederlandse windmolens deden het in juli juist slechter, er werd ongeveer 20% minder windstroom gewonnen. Deze lage winning wordt vooral veroorzaakt door een tekort aan wind. Alleen in het laatste weekend van juli werd er nog flink wat windenergie gewonnen. Was dit niet gebeurd, dan had juli zelf te maken gehad met een daling van ongeveer 30 procent volgens de SER.

In totaal werd er in juli voor 3,9 petajoule aan duurzame energie opgewekt. Dit staat gelijk aan het jaarverbruik van ongeveer 60.000 mensen. De grootste duurzame energiebronnen zijn de wind en zon, de beide ongeveer hetzelfde deel vertegenwoordigen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave