Huidige klimaatambities niet voldoende volgens IPCC-rapport

Wanneer alle deelnemers aan het Parijs-akkoord hun doelstellingen vervullen dan zal dit nog niet voldoende zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot de gewenste 1,5 graad. Dat blijkt uit een rapport dat is uitbracht door het klimaatpanel Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties. Zelf wanneer er wordt gekozen om het klimaatakkoord uit te breiden met diverse zeer uitdagende verhogingen zal de gewenste temperatuurbeheersing niet gerealiseerd worden.

 

Scenario’s

In het IPCC-rapport is er onder andere gekeken naar de gevolgen van de opwarming van de aarde. Zo keken onderzoekers onder andere naar de gevolgen van een scenario waarbij de aarde 1,5 graad opwarmt, en een waarbij de aarde 2 graden opwarmt. Wanneer de aarde nog 1,5 graad opwarmt, wat waarschijnlijk tussen 2030 en 2052 gebeurd, zal volgens het VN-klimaatpanel de zeespiegel sterk stijgen. Hierdoor zal de kans op natuurrampen sterk toenemen.

Ondanks dat dit scenario niet positief is zal het opwarmen van de aarde met 2 graden een nog veel groter gevolg hebben. Zo zijn er in dit scenario grote risico’s voor het milieu, klimaat en biodiversiteit. Zo kan het zeespiegel in 2100 tussen de 26 en 87 centimeter hoger liggen dan nu. Dit zou betekenen dat grote delen van het vaste land bedreigt zal worden door de zee.

 

Grote veranderingen nodig

Volgens het IPCC is het mogelijk om de opwarming drastisch te remmen, maar hiervoor zijn wel grote veranderingen nodig. Vooral de energie-industrie zal moeten veranderen volgens het klimaatrapport. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan het afvangen en opslaan van CO2 en het opschalen van kernenergie. Daarnaast zullen ook windenergie en zonne-energie een steeds belangrijkere rol moeten gaan spelen in onze toekomstige energievoorziening.

 

‘’Beperking tot anderhalve graad opwarming is hard nodig om de ergste effecten van de klimaatverandering te voorkomen.’’ (Directeur Greenpeace Nederland).

 

Monumentaal rapport

Het IPCC-rapport wordt gezien als het belangrijkste rapport sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015. Om deze reden spreekt milieuorganisatie Greenpeace dan ook van een monumentaal rapport. Volgens Greenpeace is het een allerlaatste waarschuwing en dé kans op de opwarming van de aarde te beperken. Om deze reden hoopt Greenpeace dan ook dat de overheid maatregelen neemt en onder andere de doelstellingen voor het klimaatakkoord verhoogt.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave