Steeds meer Nederlanders kiezen voor elektrisch koken

Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat steeds meer Nederlanders kiezen voor elektrisch koken. Van alle huishoudens die in 2018 een kookapparaat kochten koos 73% voor een elektrisch variant. Een jaar eerder ging dit nog om 58%. Slechts 27% van de onderzochten koos nog voor een kookapparaat dat op gas werkt. Hiermee lijkt de omslag naar elektrisch koken in Nederland gemaakt.

 

Elektrische kookplaten

Elektrisch koken kan tegenwoordig op diverse manieren. Zo heb je inductie-, halogeen- en keramische kookplaten. Koken op een inductie kookplaat is het meest zuinig en daarom het meest in trek. In totaal werden er vorig jaar 210.447 elektrische kookplaten verkocht. Dit is een stuk meer dan de 78.338 verkochten kookplaten die op gas werken. Sinds 2016 is het merendeel van de verkochten kookplaten al elektrisch.

 

Voordelen van elektrisch koken

Er zijn diverse redenen waarom steeds meer Nederlanders kiezen voor elektrisch koken. De belangrijkste reden van dit moment is dat het kabinet van het gas af wil. Dit betekent dat iedereen van 2050 moet wonen en leven zonder gas. Om deze reden is het geen slimme investering om nu nog een duur gasfornuis te kopen. Om deze reden kiezen dus veel mensen voor een elektrische oplossing die klaar is voor de gasloze toekomst.

Naast toekomstbestendig kan elektrisch koken ook duurzamer zijn. Wanneer u kookt met gas dan stoot u namelijk CO2 uit. Door te kiezen voor een elektrische kookplaat kunt u koken zonder dat u schadelijke stoffen uitstoot. Hierbij is het wel belangrijk dat u groene stroom afneemt. Anders heeft het koken op een elektrische kookplaat geen nut voor het milieu. Gebruik onze energievergelijker wanneer u ook wilt overstappen op 100% duurzame energie uit Nederland.

 

Steeds meer Nederlanders kiezen voor elektrisch koken

 

Heeft elektrisch koken ook nadelen?

Ja, het koken op een elektrische kookplaat heeft ook nadelen. Zo is elektrisch koken op jaarbasis duurder. Dit komt onder andere omdat de aanschafprijs van een inductiekookplaat hoger ligt. Daarnaast is een inductieplaat ook in het dagelijks gebruik duurder. Ondanks dit gaat het maar om kleine verschillen. Zo zijn de meeste huishoudens jaarlijks maar tussen de €40,00 en €50,00 kwijt aan energiekosten gerelateerd aan het koken.

Ook levert de overstap naar elektrisch koken mogelijk problemen op met uw pannen. Zo zijn niet alle pannen geschikt voor koken op inductie. Of uw pannen geschikt zijn kunt u testen door een magneet aan de onderkant van uw pan te plakken. Blijft deze zitten? Dan is de pan geschikt! Anders moet u een andere pan kopen. Een andere oplossing is om een adapter aan te schaffen. Dit is een speciaal plaatje dat u tussen uw kookplat en pan zet waardoor alle pannen normaal te gebruiken zijn.

Naast normaal koken is ook wokken met de inductieplaat een probleem. U kunt namelijk niet de hele wok verwarmen maar alleen de onderkant. Om dit probleem op te lossen moet u een dure ‘’wokkuil’’ aanschaffen. Dit is een aparte kuil in uw inductieplaat die u kunt gebruik om de wok aan alle kanten te verwarmen.

 

Elektrisch verwarmen

Naast elektrisch koken wordt ook elektrisch verwarmen steeds populairder. Zo steeg de verkoop van warmtepompen vorig jaar met 27% naar 108.000. Het feit dat deze verkoop sterk steeg heeft waarschijnlijk te maken met subsidies vanuit de overheid. Hierdoor valt de prijs van de warmtepompen, die vaak duizenden euro’s kosten, een stuk lager uit. Ondanks de toename is verwarmen door middel van een hr-ketel nog een stuk gangbaarder. Zo werden er in 2018 nog 430.000 hr-ketels verkocht. Die is dus ruim 4 keer meer dan het aantal warmtepompen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is waarschijnlijk dat warmtepompen alleen goed toe te passen zijn in gebouwen en woningen die goed geïsoleerd zijn.

 

Omschakeling naar gasloos wonen

Volgens Rob van Tilburg van Natuur & Milieu heeft de omslag in de keuken plaatsgevonden. “Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming.”

Maar ook hier worden volgens Natuur & Milieu al belangrijke stappen gemaakt. Zo becijferde de organisatie dat het merendeel van de nieuwbouwwijken al gasloos worden opgeleverd. In het tweede kwartaal van 2019 ging dit zelfs om 70%.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave