ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie)

Particuliere met een Burgerservicenummer (BSN) en buitenlandse particuliere met bijvoorbeeld een (vakantie) woning in Nederland kunnen gebruik maken van de ISDE. De ISDE, Investeringssubsidie Duurzame Energie, is gericht op het verminderen van ons energieverbruik en de bijpassende CO2 uitstoot. U kunt gebruik maken van de ISDE wanneer u investeert in het duurzaam verwarmen (aardgasloos) van uw woning. Dit kan onder andere zijn de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel. In 2018 heeft de Nederlandse overheid 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ISDE voor particulieren en zakelijke gebruikers.

 

Waarvoor dient de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)?

De overheid wil dat we in 2050 geen CO2 meer uitstoten. Om dit te realiseren is het belangrijk dat woningen en bedrijven gaan overstappen op een duurzame warmtevoorziening. Dit kan door onder andere het installeren van warmtepompen en zonneboilers in onze gebouwen en woningen. Op deze manier worden we namelijk afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Om consumenten en bedrijven te stimuleren heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de ISDE regeling bedacht. Met deze financiële tegemoetkoming moet het aanschaffen van deze dure apparatuur aantrekkelijker worden voor particuliere, bedrijven en organisaties.

 

Hoeveel subsidie kan ik ontvangen?

Hoeveel subsidie u kunt ontvangen hangt sterk af van het soort apparaat, en de beoogde energieprestatie. Hoeveel subsidie u ontvangt per apparaat kunt u meestal terug vinden in de opgestelde apparatenlijst (te vinden op rvo.nl). Indicatief kunt u ongeveer uit gaan van de volgende subsidies;

  1. Warmtepomp; €1500,00 – €2500,00 (kan oplopen tot €5000,00 – €6000,00)
  2. Zonneboiler; €750,00 – €1250,00
  3. Pelletkachel; +/- €500,00
  4. Biomassaketel; €500,00 – €750,00

Het kan voorkomen dat uw apparaat niet wordt vermeld op de apparatenlijst. In dit geval kunt u wel een subsidie aanvragen, maar is het niet zeker of deze goed wordt gekeurd.

 

ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) bij de aanschaf van uw warmtepomp
Ontvang ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) bij de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp!

 

Wie kunnen gebruik maken van de ISDE?

De ISDE regeling is beschikbaar voor particulieren en zakelijke gebruikers. Hiermee wil de Rijksoverheid Nederlandse huishoudens en bedrijven stimuleren minder gas te gebruiken en te kiezen voor duurzame warmte. Zo besparen we energie, en stoten we minder CO2 uit. Volgende partijen kunnen allemaal aanspraak maken op de ISDE regeling;

  1. Particulieren met een BSN;
  2. Buitenlands particuliere met een woning in Nederland;
  3. Bedrijven uit het buitenland die apparaten installeren in Nederland;
  4. Ondernemers, bedrijven en woningcorporaties;
  5. Gemeenten, provincies, openbaar lichaam als marktpartij of eigenaar of huurder van een roerende of onroerende zaak.

 

Zo kunt u de ISDE aanvragen

Wanneer u gebruik wilt maken van de ISDE dan kunt u uw aanvraag insturen vanaf 1 januari tot en met 31 december 2018. U kunt uw aanvraag indienen via mijn.rvo.nl. Hiervoor hebt u enkele gegevens nodig zoals uw DigiD. Na het insturen van uw aanvraag zal RVO.nl deze zo spoedig mogelijk behandelen. Hierbij kunt u er vanuit gaan dat 90% van de aanvragen binnen 8 weken worden afgehandeld. Mocht er toch wat vertraging zijn dan zult u hier binnen 7 weken bericht over krijgen.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.