Aardgasloos wonen

In Nederland willen we zo snel mogelijk geen CO2 meer uitstoten. Dit is namelijk milieuvriendelijker, en draagt bij aan de afspraken uit het Klimaatakkoord. Er is dan ook een doelstelling gezet om uiterlijk in 2050 geen CO2 meer te produceren. Om deze doelstelling te behalen zal het onder andere noodzakelijk zijn dat we afscheid nemen van aardgas als energiebron. Dit betekent dat alle huizen en gebouwen worden van het gasnet afgaan. Maar hoe kunt u uw woning en water dan verwarmen? Hieronder leest u meer over hoe we over kunnen gaan op aardgasloos wonen.

 

Klimaatverdrag Parijs

In het Klimaatverdrag Parijs hebben we afgesproken om de opwarming van de aarde te willen beperken. Zo hebben veel landen besproken dat de temperatuur maximaal 2 graden mag stijgen. Om hier aan bij te dragen heeft Nederland de duurzaamheidsambities flink opgevoerd. Zo wil het kabinet dat we in 2050 geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. Deze ambitieuze ambities zorgen voor diverse uitdagingen op het gebied van onder andere transport, wonen, leven en werken. Want hoe en vanaf wanneer kunnen we allemaal gaan wonen zonder gebruik te maken van aardgas?

 

Vanaf wanneer gaan we aardgasloos wonen?

We hebben het er al lang over, maar het gebeurd nog heel weinig; aardgasloos wonen. Alleen woningen die nu aangesloten zijn op een warmtenet (of gebruik maken van een warmtepomp) kunnen momenteel functioneren zonder aardgas. Om hier verandering in te brengen zijn steeds meer gemeenten bezig met het onderwerp aardgasloos wonen. Zo besloten onlangs 17 gemeenten in Noord-Holland-Noord dat ze alleen nog nieuwbouwwijken aanleggen die aardgasvrij zijn. Deze woningen worden onder andere verwarmt door middel van warmtenetten en warmtepompen. Hierbij dragen deze nieuwe woningen direct bij aan de doelstelling om in 2050 CO2 vrij te wonen en leven.

Naast deze gemeenten zijn er ook nog veel gemeente die er voor kiezen om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het gasnet. Zo blijkt uit onderzoek door Natuur & Milieu dat nog ongeveer 65 procent van de nieuwbouwwoningen tot 2021 beschikken over een conventionele gasaansluiting. Daarnaast wordt ongeveer een kwart aangesloten op een warmtenet en slechts 12% wordt helemaal duurzaam verwarmt door middel van een warmtepomp of koude-warmteopslag. Dat er nog zoveel woningen aan het gasnetwerk worden aangesloten is volgens de organisatie zeer onwenselijk. Zeker aangezien een gemiddeld gasnet ongeveer 40 jaar meegaat. De laatste 10 jaar dan deze levensduur zal het gasnetwerk dus niet meemaken. Wat zonde van de investering is.

 

Hoe gaan we wonen en leven zonder aardgas?

Als alles volgens plan verloopt dan zullen we per 2050 geen aardgas meer verbruiken. Dit betekent dat we nog ongeveer 30 jaar hebben om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Maar hoe gaan kunnen we dan onze woning verwarmen? Of koken en warm douche? Hiervoor zijn diverse oplossingen. Hieronder leggen we uit wat de belangrijkste manieren zijn om in de toekomst te genieten van warm water.

  1. Warmtenetten / Stadsverwarming

In de toekomst zullen steeds meer woning aangesloten worden op warmtenetten, ook wel stadsverwarming genoemd. Warmtenetten zijn grote ondergrondse buizenstelsels die gevuld zijn met warm water. Op deze manier kunnen hele wijken of buurten worden voorzien van warm water. Dit water is vaak verwarmt door middel van restwarmte van lokale industrie. Daarnaast zijn er ook steeds meer plannen om water op te warmen door middel van de warmte van de aarde (geothermie). Dit is onder andere nodig om de temperatuur van het water verder te verhogen. Zo is het water uit de warmtenetten nu vaak voldoende warm voor de verwarming maar niet voor de douche.

  1. Warmtepompen

Door middel van een warmtepomp kan een woning op een duurzame manier verwarmt worden en van warm water voorzien worden. Dit doet een warmtepomp door met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of grondwater te halen. Deze warmte wordt door middel van een proces met een koudemiddel, net zoals bij conventionele airco’s, naar een hogere temperatuur gebracht. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden om ruimte te verwarmen of om tapwater te verwarmen. Op deze manier ontstaat een duurzame en voordelige manier van verwarming. Warmtepompen worden momenteel aangeraden aangezien deze een hoog rendement bieden, een lange levensduur hebben en zorgen voor lagere energiekosten.

  1. Hybride warmtepompsysteem

Huiseigenaren die nog geen volledige overstap willen maken kunnen ook kiezen voor een hybride warmtepompsysteem. Dit systeem verwarmt water door middel van een combinatie tussen een warmtepomp en een cv-ketel. Zo ondersteunt de warmtepomp de cv-ketel tijdens het voorverwarmen van water en het verwarmen van water wanneer het koud is. Voor zowel een warmtepomp als de hybride warmtepompsysteem biedt de overheid momenteel aantrekkelijke subsidies. Deze subsidies lopen in ieder geval tot 2021 en kunnen oplopen tot maar liefst €2500,00. Hoe hoog deze subsidie is hangt onder andere af van het merk en type pomp.

Volgens cijfers uit 2016 hebben maken ongeveer 180.000 Nederlandse huishoudens gebruik van een warmtepomp. Daarnaast zijn er al tienduizenden huishoudens aangesloten op een warmtenet. Dit lijkt veel, maar er moet nog heel veel gebeuren om alle Nederlandse huishoudens over te laten stappen op duurzame verwarming.

 

Men kan aardgasloos wonen door gebruik te maken van een warmtepomp
Aardgasloos wonen door gebruik te maken van een warmtepomp

 

Kritiek op plannen aardgasloos wonen

Ondanks veel positieve geluiden zijn er natuurlijk ook mensen met kritiek. En deze kritiek zou zomaar gegrond kunnen zijn. Zo zou het verwarmen door middel van stadsverwarming duur zijn, niet zo duurzaam zijn, gevaarlijk zijn en achterhaalt zijn. Waar dit uit blijkt? Onder andere de volgende punten;

  • Uit cijfers blijkt dat de CO2-besparing lang niet altijd rond de gedachte 70% ligt, maar hooguit rond de 35%. Hiermee is stadsverwarming lang niet zo duurzaam als gedacht.
  • De kosten voor stadsverwarming liggen hoog, hierdoor zijn huishoudens al snel €300,00 duurder uit per jaar. Dit terwijl de energierekening al flink oploopt door toenemende energiebelastingen en duurzaamheidsheffingen.
  • Stadsverwarming brengt risico’s met zich mee. Zo zorgen lekkages in het nerwerk voor levensgevaarlijke situaties. Alleen in de wijk Ypenburg (Den Haag) ging het nu al 200 keer fout bij 11.000 woningen.
  • Warmtenetten zijn volgens sommige mensen een slecht alternatief voor onder andere warmte-koudeopslag, warmteterugwinning en elektrische cv-ketels.

 

Veel Nederlanders onbekend met aardgasloos wonen

Naast het feit dat er kritiek is, zijn er ook veel mensen die geen idee hebben wat aardgasloos wonen betekent. Zo blijkt uit onderzoek door Feenstra dat 37% van de respondenten niet weet wat aardgasloos wonen is. Daarnaast heeft 12% van de respondenten geen vertrouwen in aardgasloos wonen en zegt 17% tegen aardgasloos wonen te zijn. Om deze reden is het volgens Feenstra dan ook belangrijk dat de overheid de voordelen van aardgasloos wonen beter uitlegt. Dit zal zorgen voor meer draagvlak, en een snellere adaptatie van duurzamere alternatieven.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave