Gasaansluiting nieuwbouwwoning niet langer verplicht

De nu nog verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen komt te vervallen. Hiermee wil het kabinet een grote stap zetten richting het verminderen van de CO2-uitstoot. Om dit besluit door te voeren heeft Minister Kamp een wetswijziging naar de Tweede Kamer verstuurd.

 

‘’In de Energieagenda heeft het kabinet aangegeven dat in 2050 de CO2-uitstoot naar bijna nul moet zijn teruggebracht. Om dat te bereiken, moeten we ook van het aardgas af. Want een groot deel van de CO2-uitstoot, zo’n 30 procent, wordt nu nog veroorzaakt voor het verwarmen van woningen, gebouwen en tuinbouwkassen. Met het laten vervallen van de verplichte gasaansluiting bij nieuwbouwwijken nemen we opnieuw een belangrijk stap op weg naar het terugdringen van deze CO2-uitstoot.’’ aldus Minister Henk Kamp (Economische Zaken).

 

Een belangrijke voorwaarde voor dit wetsvoorstel is wel dat er goede alternatieve infrastructuur beschikbaar komt om woningen te verwarmen. “Van deze maatregel zal dan ook een stimulerend effect uitgaan op de totstandkoming van alternatieve warmtebronnen,” aldus Kamp.

 

Klimaatneutrale samenleving

Ook diverse andere partijen zoals netbeheerder en gemeenten zijn het eens met het besluit van Minister Kamp. Zo kunnen we ons op deze manier beter gaan voorbereiden op een gasloos bestaan.

 

“We vinden het niet meer maatschappelijk verantwoord, omdat we in 2050 een klimaatneutrale samenleving willen zijn. Gas stoot CO2 uit, dus daar moeten we vanaf bij de verwarming van onze huizen”, zegt David Peters, directeur strategie van Stedin.

 

Naast het duurzame karakter van het besluit is het nu nog maken van gasaansluitingen slecht besteed geld. De levensduur van een aansluiting is namelijk veel langer dan de tijd dat we nog aardgas willen gebruiken (tot 2050). Hiermee wordt de jaarlijkse investering van 100 miljoen die netbeheerders doen voor het aansluiten van gas in nieuwbouwwijken erg oninteressant.

 

Gasaansluitingen Nederland

Elke jaar worden er nog rond de 40.000 nieuwbouwwoningen gebouwd met een nieuwe gasaansluiting. En voor ongeveer 25.000 van deze woningen wordt zelf een nieuwe gasnet aangelegd of een huidig stuk gasnet uitgebreid. Dit zal vanaf 1 januari 2018 wellicht heel anders gaan. Vanaf dit moment mogen gemeenten namelijk zelf bepalen of de woningen worden aangesloten op bijvoorbeeld het warmtenet of het gasnet. Hierdoor zullen op termijn steeds meer gasloze woningen op de markt komen. Waardoor onze gezamenlijk CO2-uitstoot flink kan dalen.

 

Huidige aansluitingen

De overstap van huidige gasaansluitingen naar een duurzamere energiebron zal een stuk lastiger worden. Deze hebben immers als een aansluiting en infrastructuur die veel geld gekost heeft. Hoe dit zal gebeuren moet dus eerst goed vastgelegd worden. Dit zal onder andere gebeuren in een transitieplan, dat in de Energieagenda is aangekondigd en dit jaar uitgewerkt zal worden. Dit plan zal meer duidelijkheid moeten geven over de toekomst van aardgas. Wat voor diverse huisbezitters goed is om te weten.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave