In de Tweede Kamer wordt er hard gewerkt aan de eerste Nederlandse Klimaatwet. Momenteel zijn zeven fracties het eens over de hoofdlijnen van de Klimaatwet die een stuk verder gaat dan de huidige internationale verplichtingen. Zo staat in het wetsvoorstel onder andere dat Nederland voor 2050 minimaal 95 procent minder CO2 moet uitstoten ten opzichte van 1990. Dit is een stuk ambitieuzer dan het huidige doel wat uit internationale afspraken voort komt, namelijk minimaal 80 procent reductie in 2050.
Doelstellingen klimaatwet
Naast de harde doelstelling voor 2050 bevat de Nederlandse versie van de Klimaatwet ook een mildere, niet-bindend, reductiedoel van 49 procent voor het jaar 2030. Dit is lager dan een eerdere doelstelling van 55 procent die werd omschreven in een initiatiefwet door de partijen GroenLinks, PvdA, SP, D66 en ChristenUnie. Met onder andere het verlagen van dit doel hebben de partijen waarschijnlijk ook coalitiepartijen VVD en CA aan boord gekregen.
Concessies
Naast deze concessie hebben de vijf partijen nog meer punten moeten inleveren om beide partijen aan hun kant te krijgen. Zo stond in het vorige wetsvoorstel nog een doelstelling om per 2051 helemaal geen kernenergie en fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Maar deze formulering is in het nieuwe voorstel enigszins afgezwakt waardoor het gebruik van kerncentrales en het ondergrond opslaan van CO2 nog mogelijk blijft.
Puntjes op de i zetten
Volgens bronnen zijn GroenLinks-leider Jesse Klaver en voormalig PvdA-leider Diederik Samsom erg tevreden met het resultaat ondanks de concessies die gedaan zijn. Om deze reden zou er in de komende dagen enkel nog de ‘’puntje op de i’’ gezet moeten worden. Aangezien de vijf initiatiefnemers inclusief VVD en CDA 113 Kamerzetels hebben kan er nog weinig mis gaan voor de eerste Nederlandse Klimaatwet, zeker aangezien ook in de Eerste Kamer de nieuwe wet meer dan voldoende draagvlak lijkt te hebben.
Verdeling financiële lasten
Volgens de Volkskrant zijn de zeven fracties vooral nog in overleg hoe de financiële lasten van de energietransitie zal worden verdeeld. Zo is het volgens de linkse partijen erg belangrijk dat de kosten eerlijk worden verdeeld over het grote bedrijfsleven en de hogere inkomens enerzijds en het midden- en kleinbedrijf en de lagere inkomens anderzijds. Hiertegenover staat de VVD die de energietransitie juist wil gebruiken om het Nederlandse bedrijfsleven een impuls te geven. Dit doet het door de kosten vooral bij de burgers te leggen en niet bij het bedrijfsleven.
Klimaatwet
Wanneer de Nederlandse Klimaatwet erdoorheen komt dan zal Nederland een van de eerste lande zijn die zich per wet dringt tot het reduceren van broeikasgassen. Het Verenigd Koninkrijk was het eerste land dat dit in 2008 deed. Hierna volgde ook landen als Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland, Frankrijk en Mexico.
2 gedachten over “Nederlandse Klimaatwet; 95% minder CO2 uitstoot in 2050”
Wel, als dat weer eens geen HYPOCRISIE van de eerste orde is, weet ik het niet meer, MEN bepaald wat er moet gebeuren en de inkomens onderaan betalen weer alles……… Zou fijn zijn als de politiek eens WEL ging nadenken hoe het op een, voor de burger, goedkope manier kan. Niet met leningen waar alleen maar ellende van komt. Gewoon logisch nadenken. Maar ja, moet je bij de politiek niet zijn.
Ik weiger een lening te nemen om mijn gasketel te laten vervangen. Ik weiger hogere huur vanwege deze onzinnige regels…….
En ik weiger elke instantie te erkennen die mij hiervoor op hogere kosten te jagen!!!!!!!!!
Heb gedwongen een wao uitkering (80-100%) vanwege AANGEBOREN afwijkingen! Ik kan er dus niets aan doen en heb niet een hoog inkomen. Kan op GEEN enkele manier extra verdienen dus raak ik hierdoor in de schulden. Is dat wat men wilt?????
heel goed ik heb er veel aan gehad