Eerste containerschip met gecondenseerd gas verlaat Irak

Eerste containerschip met gecondenseerd gas verlaat Irak

Irak is deze week eindelijk begonnen met het exporteren van gas. Voor het eerst in tientallen jaren verliet een met gecondenseerd gas (ook wel LNG) gevuld containerschip de haven van de zuidelijke stad Khor al-Zubair. Eindbestemming van de toch was de Verenigde Arabische Emiraten. Het geheel heeft ook een klein Nederland tintje. Het Iraakse staatsgasbedrijf werkt namelijk onder andere samen met Shell en Mitsubishi aan de gasproductie.

Grote gasvoorraden

Ondanks dat het land enorme gasvoorraden heeft exporteerde het land lang helemaal geen gas. De reden hiervoor is dat tijdens de Irak-Iranoorlog alle exporthavens verwoest zijn. Het land heeft een groot aantal gasvelden met een flinke inhoud; naar schatting zit er nog in totaal 112 biljoen kubieke meter aardgas in de Irakese grond. Irak tekende in het jaar 2011 een overeenkomst met Shell en Mitsubishi om dat gas te gaan winnen.

Gasopbrengsten erg belangrijk

Het land kan de gasopbrengsten erg goed gebruiken. Dit komt voornamelijk omdat aardolie steeds minder geld oplevert. Sinds de daling van de olieprijzen heeft het land het zwaar en is het in een financiële crisis belang. Tevens is er veel geld nodig om de strijd tegen IS te kunnen financieren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *