Australiër steekt rivier in brand


Een politicus uit Australië schokte vrijdag de wereld door een rivier in brand te steken met een gewone keukenaansteker. Met het filmpje dat hij uploadde op onder andere Twitter en Facebook probeert de Australiër Jeremy Buckingham aandacht te vragen voor de problemen die zich voordoen rondom de lokale gaswinning door middel van fracking.

 

Brandende rivier

‘’Shit, ongelooflijk. Een brandende rivier’’. Ook Jeremy zelf schrikt van het resultaat. Hoe het kan dat de lokale rivier licht ontvlambaar is? Volgens Jeremy is de vlammenzee oorzaak van het lokaal fracken om gemakkelijker gas te winnen.

‘’Er was zoveel gas in de rivier dat er een gigantische vlam ontstond’’, schrijft de politicus ook op zijn Facebookpagina. ‘’Door fracking stijgt gas op uit het water. Het is een risicovolle methode om schaliegas uit de grond te halen.’’

Volgens Buckingham kan wat er bij de lokale rivier gebeurd is in heel Australië plaatsvinden zolang de regering grote mijnbedrijven vrijlaat in hun doen. Om bewoners en andere politici te waarschuwen voor de risico’s, ging hij in een gammel bootje de rivier op om dat vast te leggen op camera.

 

Onderzoek naar oorzaak

Ook in het jaar 2012 werd er al melding gemaakt van opborrelende methaangas in de buurt van de plaats Chinchilla. Na deze melding werd er een reeks onderzoeken verricht. Waaruit bleek dat er verschillende mogelijke oorzaken zijn. Ook moeder natuur kan hier een rol in hebben gespeeld.

 

Totaal onaanvaardbaar

Het bedrijf Origin Energy, dat lokaal gas wint door middel van fracking, zegt dat de lekken geen vorm van gevaar kan spelen voor de natuur of de volksgezondheid zolang mensen goed nadenken wat zij doen. Volgens Buckingham is deze verklaring niet waar en totaal onaanvaardbaar. Hij is van mening dat er in het gebied duizenden bronnen zijn geboord om te fracken waardoor de risico’s flink vergroot zijn. ‘’Kilometers ver borrelt uit deze rivier gas op, en nu staat hij in brand.” Hij noemt de situatie ’totaal onaanvaardbaar’’.

Moeten we fracking afschaffen of niet? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Australiër steekt rivier in brand”

Inhoudsopgave