Overheid stelt 12 miljard beschikbaar voor duurzame energie

De Nederlandse overheid zal in 2018 opnieuw een hoop geld beschikbaar stellen voor investeringen in duurzame energie. In totaal zal er 12 miljard euro subsidie beschikbaar komen voor duurzame energieprojecten. Dit is net zo veel als de overheid dit jaar beschikbaar stelde.

 

Nieuwe rondes SDE+ regeling

Aan het begin van 2017 (voorjaar) zal het ministerie van Economische Zaken (en Klimaat) 6 miljard beschikbaar stellen voor nieuwe projecten. Hierbij gaat het onder andere om wind- en zonneparken, waterkrachtcentrales en biomassa-installaties. Wanneer deze ronde is afgerond zal het ministerie een nieuwe SDE+ ronde organiseren in het najaar van 2018. Ook tijdens deze ronde zal er naar verwachting 6 miljard euro beschikbaar gesteld worden.

 

Investeringen nodig voor behalen energieakkoord

De nieuwe subsidierondes moeten bijdrage aan het behalen van de doelstellingen die zijn gemaakt in het energieakkoord. In het energieakkoord staat onder andere omschreven dat in 2020 voor 14 procent hernieuwbare energie moet worden opgewekt. En dit percentage moet in 2023 zijn gestegen naar 23 procent.

 

Doelstellingen 2020 niet haalbaar

Ondanks de hoge investeringen lijken de doelstellingen voor 2020 niet haalbaar meer. Uit onder andere de Nationale Energie Verkenning 2017 blijkt we niet snel genoeg zoveel extra capaciteit duurzame energie kunnen realiseren. Ondanks deze tegenslag lijkt het er op dat het wel mogelijk is om de doelstellingen voor 2023 te behalen.

 

Effect energierekening

Mede door deze hoge investeringen in duurzame energie stijgt de energierekening maar door. Zo blijkt uit onderzoek dat huishoudens rekening moeten houden met een €175,00 hogere energierekening in 2021. Dit komt onder andere door sterk stijgende energiebelastingen en een dalende heffingskorting. Daarnaast wordt verwacht dat de energieprijzen in 2018 zullen stijgen. Dit komt onder andere door hogere prijzen op de groothandelsmarkt. Hierdoor zullen onder andere klanten van Nuon en Eneco gemiddeld €30,00 meer kwijt zijn aan de jaarlijkse energierekening.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave