Klimaatdoelstellingen 2023 toch nog mogelijk

De klimaatdoelstellingen voor 2020 lijken onhaalbaar, maar de gemaakte doelstellingen voor 2023 zijn nog mogelijk. Dat blijkt uit de Nationale Energie Verkenning 2017.

 

Energieakkoord 2013

In het Energieakkoord zijn in 2013 diverse doelstellingen geformuleerd op het gebied van duurzame energie. Een van de afspraken in het Energieakkoord is dat het aandeel duurzame energie in 2020 moet zijn gegroeid naar 14 procent. Daarnaast moet in 2023 het aandeel schone energie zijn gegroeid naar 16 procent.

 

Klimaatdoelstellingen 2020 onhaalbaar

De doelstellingen voor 2020 zullen volgens de berekeningen niet gehaald worden. Er zal namelijk niet 14 procent van de energie duurzaam opgewekt worden, maar slechts 13 procent. Uit het onderzoek blijkt dat vooral vertraging op het gebied van windprojecten op land voor een negatief effect zorgen.

 

Doelstellingen 2023 haalbaar

Uit berekeningen in de Nationale Energie Verkenning 2017 blijkt dat het aandeel duurzame energie in 2023 uitkomt op 17,3 procent. Hiermee is de gemaakte doelstelling in het Energieakkoord 2013 gehaald. Windenergie op de Noordzee zal in 2023 veruit de belangrijkste opwekker zijn van duurzame energie.

 

‘’Met de ingezette maatregelen is het fundament gelegd om de klimaatdoelen van Parijs te halen’’ Henk Kamp van Economische Zaken.

 

Goed fundament

Volgens Minister Henk Kamp is er een goed fundament om de klimaatdoelen voor 2020 te halen. Maar er zal wel extra inzet nodig zijn om deze te behalen. Om deze reden heeft de Minister reeds afspraken gemaakt met gemeenten en provincies. Tijdens deze gesprekken is er vooral gesproken over het realiseren van meer windmolens op land. Mede hierdoor moet het mogelijk worden om toch de 14 procent te halen in 2020.

 

Milieuorganisaties ontevreden

Diverse milieuorganisaties waaronder Natuur en Milieu, Milieudefensie en Greenpeace zijn ontevreden met de uitkomsten uit de Energieverkenning 2017. Zo klagen de organisaties over het feit dat er nog steeds te veel CO2 wordt uitgestoten. Hierdoor is het onmogelijk om afspraken omtrent de opwarming van de aarde te behalen.

Naast dit punt zijn de organisaties ook tevreden over de manier waarop subsidies voor duurzame energie worden uitgegeven. Zo wordt er nu geld gebruikt voor het afvangen en opslaan van CO2, terwijl dit geld volgens milieuorganisaties bedoelt is voor duurzame energieprojecten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Klimaatdoelstellingen 2023 toch nog mogelijk”

Inhoudsopgave