Hebben drijvende zonneparken de toekomst?

Onlangs is in Huainan, een stad in China, het grootste drijvende zonnepark ter wereld geopend. Het zonnepark heeft een totale capaciteit van 40 MW en ligt midden in een oud mijngebied. Een gebied wat door lange regenval onder water is komen te staan waardoor de aanleg mogelijk werd. Maar niet alleen China worden er drijvende zonneparken aangelegd. Ook dichter bij huis.

 

Drijvend zonnepark Huainan
Source: SUNGROW power supply co.

 

Zonnepark Tynaarlo

Ook in de Drentse gemeente Tynaarlo komt een nieuw drijvende zonnepark. Het zonnepark zal een totale capaciteit hebben om 7.000 huishoudens van stroom te kunnen voorzien. Hiermee zijn drijvende zonneparken zeker terrein aan het winnen. Ook Jelmer Pijlman van Solarfields, een ontwikkelaar van zonneparken, denkt dat de drijvende zonneparken een groot succes kunnen worden.

 

Hogere opbrengt

Dit met de Rijksuniversiteit Groningen doet Pijlman onderzoek naar de haalbaarheid van drijvende zonneparken. Op dit moment heeft Solarfiels enkele zonneparken in aanbouw en momenteel is het op zoek naar meer geschikte bouwlocaties. Hieruit blijkt nogmaals dat nieuwe fenomeen met een opmars bezig is. En dat is ook niet zo gek, de opbrengsten zijn namelijk erg interessant.

 

‘’Een park op het water zorgt voor een significante verhoging van de energieopbrengst ten opzichte van een park op land. Door de weerspiegeling met het water kan meer energie worden opgewekt en het water koelt de panelen.” Aldus Pijlman.

 

Volgens de organisatie GroenLeven, die het zonnepark in Tynaarlo aanlegt, leveren de drijvende zonnepanelen gemiddelde 14 procent meer stroom op dan reguliere zonnepanelen. Een zeer interessant getal aangezien Nederland kampt met een tekort aan duurzame energie.

 

Hogere kosten

Of de drijvende zonneparken echt een succes zullen worden moet nog blijken. De kosten van de aanleg liggen namelijk ook hoger. Dit komt namelijk door het feit dat de panelen iets gedraaid moeten liggen, waarvoor een speciale constructie nodig is. Uit het haalbaarheidsonderzoek zal dan ook vooral moeten blijken of de kosten tegen de hogere opbrengst opwegen.

De drijvende zonneparken zullen overigens niet haalbaar zijn voor op zee. Zo zou dit te lastig zijn in combinatie met wind, storm en de constante golfslag. De zonneparken zullen dan ook voornamelijk op meertje geplaatst kunnen worden waar niet gevaren wordt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave