Mogelijk weer kortstondige prijsstijgingen op komst

Mogelijk weer kortstondige prijsstijgingen op komst

De vicepresident van de Europese Centrale Bank, Luis de Guindos, waarschuwt consumenten dat de inflatie tijdelijk weer kan gaan toenemen. Ondanks dat op de lange termijn prijsdalingen worden verwacht kan de prijs voor stroom en gas tijdelijk weer toenemen.

 

 

Euro Finance Week

Tijdens zijn toespraak op de Euro Finance Week waarschuwde de vicepresident dat de economie van de eurozone voorlopig gematigd zal blijven. Daarnaast zouden op termijn de prijzen weer kunnen aantrekken.

Ook moeten we er rekening mee gaan houden dat de arbeidsmarkt opnieuw verzwakt. Eerder melden het CBS ook al dat er eind september 12.000 minder vacatures open stonden dan 3 maanden eerder. Ook dit geeft aan dat de arbeidsmarkt minder sterk is dan aan het begin van het jaar.

 

‘’We verwachten een tijdelijke opleving van de inflatie in de komende maanden als de basiseffecten van de sterke stijging van de energie- en voedselprijzen in het najaar van 2022 wegvallen. Maar we zien het algemene desinflatie proces op de middellange termijn doorgaan.” Aldus Guindos.

 

Inflatie nog steeds hoger dan gewild

Op dit moment ligt de inflatie in de eurozone op 2,9%, wat het laagste punt is in de afgelopen 2 jaar. Toch is deze 2,9% nog ver boven het door de ECB gestelde doel van 2%.

Diverse ambtenaren van de ECB verwachten dat de komende periode weer moeilijker zal worden door het wegvallen van overheidssteun. Daarnaast zullen ook de stijgende lonen van medewerkers effect hebben op de kosten van levensonderhoud.

 

‘’De energieprijzen in 2024 blijven een belangrijke bron van onzekerheid door de toegenomen geopolitieke spanningen en de impact van fiscale maatregelen. Hetzelfde geldt voor de voedselprijzen, die ook onder opwaartse druk kunnen komen te staan door ongunstige weersomstandigheden en de klimaatcrisis in het algemeen.”

 

Verwachting energieprijzen 2024

Voor komend jaar is er het een duidelijk, maar ook een hoop niet. Wat we in ieder geval weten is dat de belastingdruk in het algemeen zal toenemen. Daarnaast zullen ook de netbeheerkosten stijgen. Hierdoor zullen huishoudens naar verwachting jaarlijks €75 meer kwijt zijn aan de energierekening.

Verder is het minder duidelijk hoe de energieprijzen zich op de internationale markt zullen ontwikkelen. Mochten de internationale spanningen toenemen dan kunnen de energieprijzen mogelijk weer stijgen. Daarnaast kan ook een koude winter een groot effect hebben op de gasprijs. Mochten de omstandigheden ongunstig uitvallen dan zouden de kosten voor gas en licht volgend jaar zomaar €150 tot €175 hoger uitvallen.

 

Energieprijzen vastzetten; slim of niet?

De afgelopen tijd kiezen veel consumenten er voor om hun energietarieven vast te zetten. Op deze manier zijn ze verzekerd van de huidige tarieven, waardoor ze de komende tijd geen last hebben van prijsstijgingen. Een goede manier om de risico’s van het wegvallen van het prijsplafond te verlagen, aldus GoedkopeEnergieenGas.nl energie-expert Koen Verkerk.

 

‘’Wat er precies met de energieprijzen gaat gebeuren weet niemand. Ben je niet zo’n gokker, dan is het zeker een goed idee om de huidige tarieven vast te zetten. Zo weet u waar u rekening mee moet houden, en hebt u geen last van kortstondige prijsstijgingen tijdens onrust of koud weer.’’ aldus Koen Verkerk.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave