Half miljoen huishoudens betalen onnodig veel voor energie

Op dit moment betalen ongeveer 500.000 huishoudens onnodig veel voor energie. Zo becijferde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat 6% van de huishoudens een vast contract heeft met een stroom- en gasprijs boven het prijsplafond.

 

 

Vanaf volgend jaar daadwerkelijk onnodig veel betalen

Wie van deze groep volgend jaar nog net overgestapt is zal daadwerkelijk te veel gaan betalen. Op dit moment betaalt de overheid namelijk nog alles boven het prijsplafond (tot een maximum). Vanaf volgend jaar zal het prijsplafond komen te vervallen, waardoor consumenten zelf weer opdraaien voor de hogere energiekosten.

Voor eigenlijk al de half miljoen huishoudens zal het voordeliger zijn om vanaf begin volgend jaar over te stappen. Nu nog een prijs betalen boven het prijsplafond is namelijk zwaar onnodig.

 

Hou wel rekening met een eventuele overstapboete

Wie zijn vaste energiecontract voortijdig opzegt moet wel rekening houden met een opzegboete. Dit is een boete die u als consument aan uw energieleverancier moet betalen wanneer u voortijdig uw contract opzegt. Met de opbrengsten van de boete kan de energieleverancier de begrote winsten compenseren.

Gelukkig kan de opzegvergoeding maximaal €100 zijn wanneer u contract is afgesloten voor 1 juni 2023. Is uw energiecontract recenter? Dan wordt de opzegvergoeding anders berekent waardoor u mogelijk meer geld kwijt bent. Zo mag de energieleverancier het prijsverschil tussen het contracttarief en hun huidige normale tarief in rekening brengen.

 

Mensen kiezen voor zekerheid

Sinds begin van dit jaar is het aandeel huishoudens met een vast energiecontract flink gestegen. Zo waren er in maart ongeveer 2 miljoen huishoudens met een vast energiecontract, en ik oktober maar liefst 3 miljoen.

Dat meer huishoudens kiezen voor een vast contract heeft vermoedelijk te maken met de extreme prijsvolatiliteit binnen de huidige energiemarkt. Daarnaast heeft ook het komen te vervallen van het prijsplafond wellicht een impact.

Naast de 3 miljoen vaste contracten hebben er 4 miljoen huishoudens een energiecontract tegen variabele of dynamische energietarieven. Deze huishoudens betaalde ondanks een lichte prijsstijging vorige maand over het algemeen minder dan huishoudens met een vaste prijs. Dit komt omdat de energieprijzen al sinds de zomer langzaam dalen.

 

Stijgende energierekening in 2024

Ondanks dat er nog wat onduidelijkheid is en er altijd een bepaalde foutmarge blijft verwachten wij dat de energierekening stijgt in 2024. Dit komt niet per se omdat de energieprijzen stijgen, maar meer omdat de vaste lasten stijgen.

De netbeheerkosten zullen naar verwachting in alle regio’s stijgen. Dit met een bedrag van ongeveer €4,50 tot €6,50 per maand. Ook de belasting op gas zal stijgen, met €0,10 per kuub. Wel daalt de belasting over stroomverbruik, maar dit helaas maar met €0,02 per kWh.

Alles bij elkaar verwachten wij een stijging van de energierekening in 2024 met €75. Voor huishoudens met een relatief hoog gasverbruik kan dit wat hoger oplopen, tot ongeveer €175.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave