Opzegvergoeding of overstapvergoeding

Wanneer u overstapt van energieleverancier dan is er in sommige gevallen sprake van een opzegvergoeding. U kunt te maken krijgen met een opzegvergoeding wanneer u uw energiecontract voortijdig beëindigd. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer u een energiecontract voor 3 jaar hebt afgesloten en deze na 2 jaar wilt opzeggen. Ook kan een eventuele welkomstpremie ontnomen worden wanneer u voortijdig overstapt. Wanneer u nog nooit bent overgestapt of al jaren bij dezelfde energieleverancier zit dan heeft u een overkomst voor onbepaalde tijd, dit betekent dat u elk moment kosteloos kunt overstappen. Wanneer u zich bij een andere aanbieder aanmeldt dan regelt deze kosteloos uw hele overstap.

 

Wat is de hoogte van de overstapvergoeding?

overstapvergoeding-opzegvergoeding-energiecontract-acmDe energieleverancier die u verlaat kan een dus een opzegvergoeding in rekening brengen wanneer u het energiecontract voortijdig ontbind. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de tijd dat het energiecontract nog zou lopen. Wanneer u één contract bijvoorbeeld 1 jaar te vroeg opzegt is de maximale vergoeding €50,00 per product. De Autoriteit Consument en Markt houdt toezicht op de opzegvergoedingen en heeft de maximale vergoedingen vastgesteld. Bekijk in onderstaande tabel hoe hoog de maximale vergoeding per product mag zijn.

 

Maximale opzegvergoeding energiecontract

Check in onderstaande tabel hoe hoog de maximale opzegvergoeding mag liggen volgens de ACM.

Resterende looptijdMaximale kosten per product
0 - 18 maanden€50,00
18 - 24 maanden€75,00
24 - 30 maanden€100,00
Meer dan 2,5 jaar€125,00
Lees hier meer over de opzegvergoeding.

Wanneer u een energiecontract opzegt dat nog meer dan 2,5 jaar zou lopen dan loopt u kans op een overstapboete van €250,00! In enkele gevallen is het mogelijk dat uw nieuwe energieleverancier de overstapvergoeding betaald. Kijk hiervoor in de voorwaarden van uw nieuwe energiecontract.

 

Overstappen; Hoe werkt het?

Wilt u overstappen naar een andere energieleverancier? Dat kan in 5 eenvoudig stappen!

overstappen-van-energieleverancier-5-eenvoudige-stappen

 

Verschillende scenario’s

U kunt uw energiecontract op 3 momenten opzeggen. Alleen bij scenario 3 kunt u te maken krijgen met een opzegvergoeding.

1. U stapt over op het moment dat uw energiecontract afloopt.
In dit geval kunt u kosteloos overstappen van energieleverancier en heeft u niet te maken met een overstapvergoeding. Wanneer u zich op tijd aanmeldt, minimaal 30 dagen voor de afloop van uw contract, loopt uw energiecontract vanzelf af.

2. U stapt over na de einddatum van uw energiecontract
Wanneer u overstapt naar de einddatum van uw contract dan heeft u een zogenaamd stilzwijgend verlengd contract. Dit contract kunt u maandelijks opzeggen.

3. U zegt uw energiecontract op voor de einddatum.
Wanneer u uw energiecontract voortijdig opzegt dan kunt u te maken krijgen met de opzegvergoeding. Voor alle producten kan de leverancier en vergoeding vragen, dus zowel voor energie als voor gas. Wanneer u voortijdig uw contract opzegt zal u niet te maken krijgen met een dubbele rekening of andere lastige situaties.

 

Niet overstappen vanwege de opzegvergoeding?

Overstappen van energieleverancier kan u een hoop geld besparen, jaarlijks tot wel meer dan €500,00. Wilt u ook minder betalen aan uw energieleverancier? Dan is het verstandig om over te stappen naar een ander energiebedrijf wanneer de besparing groter is dan de eventuele overstapvergoeding. Stel dat het overstappen naar een andere leverancier €200,00 bespaard en de opzegvergoeding €100,00 betreft dan verdiend u in principe alsnog €100,00. Zeker wanneer u de service of kwaliteit van uw huidige energieleverancier onder de maat vindt kan voortijdig opzeggen een goede optie zijn.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter