Opbrengst zonnepanelen hoog door gunstige omstandigheden

Ondanks dat het pas net herfst is, en het einde van het jaar nog ver is, hebben veel eigenaren van zonnepanelen nu al een opvallend hoge opbrengst. Door diverse gunstige omstandigheden hebben veel opwekkers nu al te maken met een hogere opbrengst dan vorig jaar.

 

Gemiddelde opbrengst aanzienlijk hoger

Uit berekeningen van de Universiteit Utrecht en Milieu Centraal, op verzoek van de NOS, blijkt dat de gemiddelde opbrengst van 2018 aanzienlijk hoger ligt dan dat van de afgelopen jaren. Daarnaast ligt de opbrengst nog wat hoger vergeleken met de gemiddelde opbrengst tussen 1981 en 2010.

Volgens Wilfried van Sark, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit Utrecht, gaan we met de afgelopen zonnige oktoberweken richting een recordopbrengst. Zo brachten zonnepanelen tussen januari en midden oktober al snel tien tot vijftien procent meer op. Afhankelijk van de ligging in Nederland kan deze afwijking zelfs oplopen tot meer dan 25%.

 

Al op of boven voorspelde jaaropbrengst

Ook bij SolarCare, een bedrijf dat ruim 6.000 zonnepaneel-installaties in Nederland monitort, ziet men dat de opbrengst dit jaar erg goed is. Zo hebben veel klanten al meer stroom opgewekt dan er was voorspelt voor dit jaar.

Het sterke jaar voor zonne-energie is vooral te danken aan een uitzonderlijk hoge opbrengst in de maanden februari, mei en juli. Naast februari, mei en juli waren de maanden juni, augustus en september niet bijzonder, maar de opbrengst was wel gemiddeld.

 

Felle zon en lage temperaturen

Om een recordopbrengst te bereiken is het belangrijk dat de temperaturen relatief koel zijn en de zon fel. Zonnepanelen presteren namelijk goed bij veel zonlicht, maar niet bij hoge temperaturen. Tot nu toe hebben we in 2018 geprofiteerd van erg veel warme en zonnige, waardoor de opbrengst relatief hoog ligt. Volgens Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam, heeft de warme zomer wel een effect gehad, maar lang niet voldoende om het hoge aantal zonuren teniet te doen. ‘’We hebben in een aantal maanden van dit jaar aanzienlijk meer zonlicht gehad dan andere jaren. De winst die je krijgt door dat extra zonlicht, is veel hoger dan het negatieve effect van de warmte’’ aldus Sinke.

 

Kostenbesparing

Door de hogere opbrengst profiteren zonnepaneeleigenaren dit jaar van een extra hoge kostenbesparing. Zo vertelt Puk van Meegeren, van Milieu Centraal, dat een normale set van 10 zonnepanelen dit jaar ongeveer €570,00 zal opleveren. Aangezien de normale opbrengst rond de €500,00 ligt profiteren opwekkers dus van een extra besparing van ongeveer €70,00. Mede door deze hoge opbrengst kunnen huishoudens volgens Minister Wiebes hun investering in zonnepanelen al binnen zeven jaar terugverdienen.

 

Goed voor het milieu

Naast het voordeel voor de portemonnee leveren zonnepanelen dit jaar ook een extra goede bijdrage aan duurzaamheidsdoelstellingen. Zo liggen er dit jaar een recordaantal zonnepanelen in Nederland, ongeveer 12 miljoen. Deze zonnepanelen liggen op huizen, bedrijfspanden, overheidsgebouwen en in weilanden. Mede door aantrekkelijker salderingsregelingen en dalende prijzen hebben momenteel ongeveer 10% van de Nederlandse huishoudens zonnepanelen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave