Nederlander voornamelijk energiebewust vanwege kostenbesparing

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders die zeggen om het milieu te geven ook meestal in hun gedrag energiebewust zijn. Zo doet men alleen de wasmachine of vaatwasser aan wanneer deze helemaal vol is. Naast een drive om milieubewust te leven doet het overgrote deel van de Nederlanders dit overigens met een ander doel, om op de energierekening besparen.

 

Belevingen 2017

Deze resultaten komen voort uit het onderzoek ‘’Belevingen 2017’’ wat diverse vragen bevatten over milieubewust gedrag en energiebewust handelen. In het onderzoek werden ruim 3.300 Nederlanders gevraagd naar hun opvattingen over ontwikkelingen in de samenleving, en hun daadwerkelijke gedrag.

 

Bijna 90% bewust bezig met eigen energieverbruik

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 90% van de ondervraagde bewust bezig is met het eigen energieverbruik in en om het huis. De mensen die aangeven energiebewust te leven gaven tevens aan eerder een stekker uit het stopcontact te halen dan mensen die minder energiebewust leven. Daarnaast is deze groep respondenten ook eerder geneigd een warme trui aan te doen bij koud weer, licht uit te doen in ruimtes waar niemand is en de vaatwasser of wasmachine pas aan te doen wanneer deze vol is.

De groep die aangeeft niet heel energiebewust te leven gaat overigens over het algemeen ook redelijk bewust om met energie. Ook deze groep vertoont over het algemeen energiebewust gedrag zoals het sluiten van ramen en deuren wanneer de verwarming aanstaat, het licht uitdoen en de was pas draaien wanneer deze gevuld is.

 

Vooral vrouwen en ouderen zuinig met energie

Kijkend naar de resultaten dan valt vooral op dat vrouwen en ouderen zuinig omgaan met energie. Zo zijn vrouwen eerder dan mannen geneigd om een stekker uit het stopcontact te halen van een apparaat dat reeds is opgeladen (78% tegen 71%). Daarnaast kleden vrouwen zich ook eerder warm aan om te zorgen dat de verwarming niet aan hoeft (67% tegen 60%). Ouderen zijn overigens ook erg zuinig als het gaat om elektrische apparaten, maar daarentegen zet deze groep wel weer eerder de verwarming aan wanneer ze thuis zijn.

 

Besparen op energiekosten

Ondanks dat veel respondenten zeggen dat ze milieubewust leven belangrijk vinden blijkt dat het overgrote deel zuinig leeft op te besparen op de energierekening. Zo trekt de helft stekkers uit stopcontacten om op de energiekosten te besparen. Hiertegenover staat dat slechts 1 op de 3 dit doet voor milieudoeleinde. Hiernaast gaat het overgrote deel ook zuinig om met de verwarming, wasmachine en vaatwasser om te besparen op de energiekosten.

 

Overstappen van energieleverancier

Naast minder energie verbruiken om geld te besparen stappen ook steeds meer Nederlanders over van energieleverancier. Zo melde het CBS vorige week dat in 2017 12% van de huishoudens is overgestapt naar een andere energieleverancier. Hoe hoog dit percentage is hangt overigens sterk af van de regio waarin mensen wonen. Zo stappen mensen in het noorden en oosten van Nederland veel meer over. Zo wisselde ongeveer 20% van de inwoners van de gemeenten Staphorst, Tubbergen, Dinkelland en Wierden over naar een andere energieleverancier. Dit terwijl slechts 8 – 10% van de inwoners van grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wisselde. In de provincie Zeeland stapt men overigens het minst over, in sommige gemeenten zoals Sluit, Hulst en Veere komt het percentage niet boven de 5%.

Ook overstappen op goedkope energie? Maak dan gebruik van onze energievergelijker!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *