De inflatie bedroeg in november 1,6%, maar exclusief energie ging dit om 4,2%. Dat rapporteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit deze cijfers blijkt ook dat de energieprijzen aanzienlijk lager liggen dan een jaar eerder, maar dat overige consumtenproducten nog flink duur zijn.
Ontwikkeling consumentenprijsindex (CPI)
Het inflatiecijfer geeft inzicht in de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten. Gedurende november waren goederen en diensten gemiddeld 1,6% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In oktober lag de inflatie nog op -0,4%.
De stijgende inflatie betekent niet dat de prijzen in november 2023 gestegen zijn ten opzichte van een jaar eerder. Het cijfer geeft namelijk ook inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van de maand ervoor. Gemiddeld gezien waren in november de prijzen 1,0% lager ten opzichte van oktober.
De maandelijkse energiekosten hebben de afgelopen jaren een grote impact op de inflatiecijfers. Zonder energie was de inflatie 4,2% in november. In oktober ging dit om 5,1% procent. Maar inclusief de energiekosten gaat het om slechts 1,6% procent, de lagere energiekosten drukken dus de CPI.
Prijsdaling energie, toch hogere inflatie
De stijgende inflatie is vooral te danken aan de energiekosten. Energie was in november 43% goedkoper dan een jaar eerder, maar in oktober ging dit om zelfs 58%. In vergelijking met vorige maand daalde de energieprijzen dus minder snel, waardoor het zorgt voor hogere inflatiecijfers.
Dat energie zo veel impact heeft op de CPI-cijfers komt vooral door de volatiele prijzen van de afgelopen jaren. Vooral gedurende oktober 2022 piekte de energieprijzen flink. Mede hierdoor waren de inflatiecijfers gedurende deze periode erg hoog.
Op dit moment zijn de prijzen weer een stuk lager dan in 2022. En aangezien de inflatie wordt gemeten als de ontwikkeling van de prijzen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder valt de inflatie nu lager uit.
Ook voedingsmiddelen goedkoper
Naast energie werden ook voedingsmiddelen gedurende november goedkoper ten opzichte van een maand eerder. In november waren voedingsmiddelen 6,3% duurder dan een jaar eerder. In oktober ging dit nog om 7,9%. Dat de stijging nu minder sterk was kwam voornamelijk door een prijsveranderingen van brood- en graanproducten, zuivelproducten en aardappelen.