Door middel van verschillende handelsplaatsen wordt energie gekocht en verkocht. Deze handelsplaatsen waar vraag en aanbod samenkomen noemt men ook wel de groothandelsmarkt. Op de groothandelsmarkt voor energie wordt stroom en gas verhandelt door onder andere producenten, handelaren, energiebedrijven en grootverbruikers uit de industrie. De uiteindelijk prijs voor deze energie wordt bepaald door de verhouding tussen de totale vraag en het totale aanbod. Is de vraag laag? Dan dalen de prijzen. Is de vraag hoger dan het aanbod? Dan stijgen de prijzen. Deze uiteindelijk prijs voor energie zal heeft ook direct effect op de energiekosten die consumenten aan hun energieleverancier betalen. Zo worden prijsstijgingen op de groothandelsmarkt bijna altijd doorberekent aan de consument.
Europese energiemarkt
Wanneer men energie wil inkopen of verkopen dan doet men dit op de Europese energiemarkt. Waarom? Omdat de energienetwerken van landen in de Europese Unie allemaal verbonden zijn. Op deze manier wordt de vraag en aanbod dan ook optimaal bij elkaar gebracht. Dit zorgt voor een hoge mate van concurrentie, en voordelige tarieven voor consumenten en de zakelijke markt.
Om de Europese en Nationale energiemarkt te beschermen zijn er tevens diverse regels opgesteld die zorgen voor een eerlijke handel. Deze regels zijn onder andere terug te vinden in de ‘’codes energie’’. De codes energie hebben onder andere effect op de tarieven, plichten en rechten van netgebruikers in Nederland. In Nederland worden deze regels gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Codes Energie
Alle bedrijven en instellingen die gebruik maken van stroomkabels en gasleidingen in Nederland hebben de maken met de ‘’codes energie’’. Dit zijn belangrijke regels die onder andere gelden voor netbeheerders, meetbedrijven, aansluitingsbedrijven en energieleveranciers. De ‘’codes energie’’ bestaan uit 3 soorten codes, die effect hebben op diverse regels. Hierbij gaat het om;
- Tariefcodes en structuren; Door middel van tarievencodes voor elektriciteit en gas wordt bepaald welke tarieven netbeheerders kunnen rekenen voor hun diensten.
- Technische codes; Door middel van technische codes wordt vastgelegd welke rechten en plichten netbeheerders en netgebruikers hebben. Deze codes hebben onder andere te maken met de verdeling van capaciteit, aansluitingen, metingen, transport en vergoedingen bij storingen.
- Informatiecodes; Door middel van informatiecodes wordt vastgelegd hoe bedrijven gegevens mogen en moeten uitwisselen. Deze gegevens gaan onder anders over aan- en afsluitingen, overstappen en verhuizingen.
Alle actuele codes energie zijn terug te vinden op de overheidswebsite wetten.overheid.nl. Daarnaast kunt u oudere versies van wetten opvragen via de ACM.
Verhandelen energie zeer lucratief
Het in- en verkopen van energie kan zeer lucratief zijn. Dit blijkt onder andere wel uit het feit dat energieleverancier Budget Energie onlangs de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) kocht voor een bedrag van 200 miljoen. Wat hier opvallend aan is? Beide bedrijven wekken helemaal geen energie op. Het derde grootste energiebedrijf van Nederland, met een jaaromzet van 700 miljoen euro, bezit dus geen enkele windmolen, zonnepark of kolencentrale. Hiermee lijkt Budget Energie de Airbnb of Uber van de Nederlandse energiemarkt te zijn.
Traditionele energieleveranciers verliezen aandeel
Door de opkomst van diverse wederverkopers zoals Budget Energie, Robin Energie en Huismerk Energie verliezen de traditionele grote namen terrein. Zo ervaren Nuon, Essent en Eneco flinke concurrentie op het gebied van prijs. Naast deze kapers zijn er ook diverse groene energieleveranciers actief die hun stukje marktaandeel opeisen.
Naast de toenemende concurrentie ervaren de grote opwekkers van energie ook steeds meer problemen. Zo worden kolencentrale steeds minder waard en verdiend men steeds minder aan het opwekken van energie. Dit zorgt er onder andere voor dat Vattenfall, dat Nuon kocht voor 10 miljard euro, ongeveer de helft van deze transactie heeft afgeschreven. Daarnaast schreef het Zweedse RWE ongeveer een gelijk deel af voor hun aankoop van Essent (7 miljard euro). Hiermee rijst de vraag of de Nederlandse energiemarkt op deze manier wel houdbaar is, of dat de slimme handelsbedrijven de overhand gaan krijgen.
Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.
Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.
Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.
In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.
Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.
Ook te bereiken via