Daling vermindering energiebelasting uitgesteld

Ondanks eerdere berichten lijkt het erop dat de vermindering energiebelasting volgend jaar nog niet zal dalen naar €310,97. Deze verlaging van de energiebelasting, ook wel heffingskorting genoemd, wordt namelijk pas per 1 januari 2019 verlaagd. Hierdoor zullen consumenten volgend jaar ongeveer €60,00 goedkoper uit zijn dan eerder gedacht. Een welkome meevaller aangezien de energierekening al flink stijgt.

 

Daling vermindering energiebelasting naar €310,97

Uit eerder stukken van de regeerovereenkomst bleek dat de vermindering energiebelasting per 1 januari 2018 zou dalen naar €310,97. Een flinke daling waardoor huishoudens ruim €60,00 per jaar meer kwijt zijn aan energie. Maar uit nieuwe stukken blijkt dat deze daling pas per 1 januari 2019 zal ingaan. Hierdoor profiteren adressen met een verblijfsfunctie volgend jaar nog van een vermindering energiebelasting van €373,33.

 

Ontwikkeling energierekening 2018

Ondanks deze meevaller zullen huishoudens volgend jaar toch flink meer gaan betalen voor energie. Zo zal de energiebelasting over het gasverbruik flink stijgen. De kostenstijging staat tegenover een kleine verlaging van de energiebelasting over stroom. Daarnaast nemen ook de transportkosten toe. Waardoor huishoudens gemiddeld nog eens €12,00 meer kwijt zijn aan de energierekening. En of dit niet genoeg is stijgt ook nog eens de Heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) met ongeveer €40,00 per jaar. Alles bij elkaar zullen huishoudens in 2018 tussen de €75,00 en €100,00 meer kwijt zijn aan energiebelastingen en transportkosten.

 

Stijgen energietarieven 2018

Naast de stijgende lasten vanuit de overheid en de netbeheerders zullen ook de variabele energietarieven stijgen. Zowel Eneco als Nuon hebben reeds bevestigt dat zij de tarieven voor energie zullen verhogen. Door deze prijsverhoging zullen consumenten ongeveer €30,00 meer kwijt zijn aan energie. Verwacht wordt dat ook de andere energieleveranciers binnenkort een prijsverhoging bekend maken. Deze verhoging wordt vooral veroorzaakt door een aantrekkende economie en hiermee meer vraag op de groothandelsmarkt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave