In 2017 10% meer hernieuwbare elektriciteit opgewekt in Nederland

Er is vorig jaar meer duurzame energie opgewekt door middel van hernieuwbare energiebronnen. Vooral windenergie en zonne-energie maakte een sterke groei door. Het aandeel biomassa daalde echter redelijk sterk. Al met al is er volgens het CBS 10% (voorlopige cijfers) meer hernieuwbare elektriciteit opgewekt in Nederland.

 

Productie van 17 miljard kWh

In 2017 werd er in totaal voor 17 miljard kilowattuur (kWh) aan duurzame energie opgewekt. Dit is een forse groei ten opzichte van het jaar 2016, toen er in totaal 15 miljard kWh hernieuwbare energie werd opgewekt. Het grootste deel van deze productie wordt gerealiseerd door middel van windenergie, ongeveer 60%. Naast windenergie is zonne-energie goed voor 13% en biomassa voor ongeveer 30%. Het aandeel waterkracht bleef in 2017 erg klein, dit percentage ligt momenteel ongeveer rond een halve procent.

 

Ontwikkeling duurzame energie

Door de groei die Nederland doormaakte in 2017 wordt nu 13,8% van de elektriciteit opgewekt door middel van hernieuwbare bronnen. Dit percentage lag in 2016 nog rond de 12,5%. Deze groei wordt vooral veroorzaakt door het uitbreiden van huidige windparken. Dit zorgde namelijk voor een groei aan windenergie van 16%. Ondanks dit is de totale capaciteit aan windenergie ongeveer gelijk gebleven (4200 MW). De stijging is dan ook meer te danken aan het feiten dat veel windmolens meer uren hebben gemaakt dan een jaar eerder. Van alle windenergie wordt ongeveer 3200 MW opgewekt door middel van windparken op het vast eland. Daarnaast wekken we ook nog eens 1000MW windenergie op met windparken gelegen op zee.

 

Stijgende capaciteit zonnepanelen

Naast een stijging aan windenergie steeg ook de productie aan zonne-energie. De totale opbrengst steeg in 2017 door naar 2,1 miljard kWh. Dit is een stijging van 0,5 miljard kWh ten opzichte van 2016. Naast de opbrengst steeg ook de totale capaciteit door naar een totaal van 2,7 GW. Dit komt vooral omdat steeds meer bedrijven en bedrijven geld investeren in het aanbrengen van zonnepanelen.

 

Daling biomassa

De totale productie door middel van biomassa daalde in 2017 wel van 5,018 miljard kWh naar 4,768 miljard kWh. Dit komt vooral omdat diverse van de grotere biomassa-installaties zijn overgestapt van het opwekken van elektriciteit naar het opwekken van warmte.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave