Netbeheerder Enexis moet sinds kort ‘’nee’’ verkopen aan Groningse en Drentse boeren, verenigingen en bedrijven die bijvoorbeeld zonnepanelen op hun daken willen. Door een gebrek aan capaciteit op het energienetwerk is het momenteel niet mogelijk om de groene energieprojecten aan te sluiten. Door deze beperking heeft het opstarten van grote energieprojecten geen zin. Iets wat de energietransitie in Nederland flink kan schade.
Terugleveren aan netwerk moeizaam
Adressen die meer energie opwekken dan verbruiken leveren een deel van hun productie terug aan het netwerk. Op deze manier wordt deze energie toch nuttig gebruikt, en profiteert de opwekker van een vergoeding voor zijn stroom. Helaas zorgt dit terugleveren in diverse gebieden nu voor problemen. Zo zit de aansluitcapaciteit op diverse plekken in het energienetwerk op zijn maximum. Hierdoor is het voor nieuwe initiatieven op het gebied van duurzame energie lastig om door een netbeheerder aangesloten te worden. Zowel netbeheerder Enexis als TenneT zijn het eens dat er wat moet gebeuren. Het uitbreiden van het energienetwerk is volgens de netbeheerders één van de ‘’belangrijkste succesfactoren’’ om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te realiseren.
Explosieve toename zonneparken
Eerdere schatte TenneT nog in dat het stroomnet toekomstbestendig zou zijn, maar hier komt het nu op terug. De explosieve groei aan zonneparken overtreft alle verwachtingen, waardoor deze eerdere aanname teniet gedaan wordt. ‘’De capaciteit van het stroomnet is een bottleneck voor de energietransitie’’, aldus directeur Siward Zomer van ODE Decentraal, de koepelorganisatie van lokale duurzame energieprojecten.
Verzwaren stroomnet essentieel
Aangezien er in de komende jaren nog voor ongeveer 10 miljard euro aan subsidies wordt toegezegd is het essentieel dat het stroomnet wordt aangepakt. Zonder het uitbreiden van het netwerk heeft het namelijk geen zin om meer vermogen te realiseren. Hoeveel het verzwaren van het stroomnet kost is niet duidelijk, maar verwacht wordt dat dit gaat om tientallen miljarden.
Aanbod vertwintigvoudigt
Ook netbeheerder Liander is het eens met het feit dat verzwaring van het stroomnet essentieel is. De netbeheerder verwacht zelf dat er in 2050 in Friesland zo’n 6100 megawatt aan zonne-installaties is gebouwd wat aangesloten moet worden op het netwerk. Ter vergelijking, momenteel is er voor ongeveer 300 megawatt aan zonne-energie opgesteld. Op basis van deze cijfers gaat de netbeheerders dus uit van een vertwintigvouding van het huidige aanbod.