Ook Nederland start test met drijvende zonnepanelen

Sinds vorige week is Nederland een nieuw energieproject rijker. In de Slufter, een depot voor verontreinigde baggerspecie op de Maasvlakte, zijn namelijk drijvende zonnepanelen geïnstalleerd. Het project is gerealiseerd met in totaal 4 bouwers en een Consortium waaraan meer dan 30 partijen aan mee doen. Het nieuwe energieproject zal moeten gaan aantonen of drijvende zonnepanelen in Nederland technisch en economisch haalbaar zijn. Wanneer de proef succesvol blijkt zal er gekeken worden of het project op grootschalige basis commercieel weggezet kan worden. Dit zal gedaan worden door Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam.

 

Opkomst drijvende zonnepanelen

Onlangs is in Huainan, een stad in China, het grootste drijvende zonnepark ter wereld geopend. Het zonnepark heeft een totale capaciteit van 40 MW en ligt midden in een oud mijngebied. Een gebied wat door lange regenval onder water is komen te staan waardoor de aanleg mogelijk werd.

En ook in de Drentse gemeente Tynaarlo komt een nieuw drijvende zonnepark. Het zonnepark zal een totale capaciteit hebben om 7.000 huishoudens van stroom te kunnen voorzien. Hiermee zijn drijvende zonneparken zeker terrein aan het winnen. Of de drijvende zonnepanelen daadwerkelijk een succes zullen worden moet nog blijken. De kosten voor de aanleg liggen namelijk ook flink hoger dan bij reguliere zonnepanelen.

 

Hebben drijvende zonneparken de toekomst?
Hebben drijvende zonneparken de toekomst?

 

Locatie

De Slufter is eigenlijk een ideaal gebied voor drijvende zonnepanelen. Het depot voor verontreinigd sediment biedt een hoop ruimte, namelijk circa 250 hectare. Daarnaast vangen de zonnepanelen op deze locatie een hoop zon. De westelijke ligging bevindt zich namelijk op een van de meest zonrijke plaatsen van Nederland. Uit de proef moet overigens wel blijken of de zonnepanelen de omstandigheden op het water kunnen hebben. De water- en weersomstandigheden kunnen namelijk flinke schade aanrichten. Om deze reden zullen de zonnepanelen dan ook in een sterke constructie moeten worden gemonteerd.

 

Grootschalig project

Wanneer de test positief uitpakt zal er gekeken worden naar de optie om een grootschalig project op te starten. Naar verwachting zullen er ongeveer 500.000 zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden op de Slufter. Wat een geschat vermogen zal opleveren van minimaal 85 MW. Dit is voldoende voor ongeveer 25.000 huishoudens. Hiermee zou de Slufter het grootste drijvende zonnepark van Europa kunnen worden.

 

Consortium

In het Consortium dat zich bezig houdt met het energieproject zitten naast Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam nog diverse andere partijen. Hierbij gaat het onder andere om SEAC, provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Overijssel, gemeente Rotterdam, kennisinstellingen ECN, TNO en KNMI, Eneco, netbeheerders Alliander, Enexis en Stedin, 7 waterschappen, 4 drinkwaterbedrijven, Texel4Trading, Wattco, Sunprojects en Sunfloat.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave