De laatste jaren is duurzame energie steeds populairder geworden. Duurzame energie is energie die is gewonnen uit duurzame energiebronnen. Voorbeelden van duurzame energiebronnen zijn bijvoorbeeld wind, water en zon. Daarnaast kan duurzame energie geproduceerd worden uit biomassa. Ruim de helft van alle duurzame energie die in Nederland wordt geproduceerd is afkomstig uit biomassa. Energie afkomstig van biomassa wordt opgewekt door de verbranding, vergassing of vergisting van organische materialen. Voorbeelden van organische materialen zijn onder andere hout, plantaardige olie, mest, gft-afval of zelfs speciaal geteelde gewassen. Het gebruik van biomassa voor bijvoorbeeld brandstof voor auto’s of elektriciteit zorgt ervoor dat het gebruik van fossiele brandstoffen verminderd. Door minder fossiele brandstoffen te gebruiken zal er minder uitstoot plaatsvinden van CO2. Biomassa is daarnaast een grondstof die nooit op zal raken.
Groene energie
Energie gewonnen uit biomassa wordt ook wel bio-energie genoemd. Bio-energie wordt verkocht als groene energie, oftwel energie die duurzaam geproduceerd is. Dit is mogelijk doordat de gebruikte bron duurzaam is en de bio-energie klimaatneutraal is. Klimaatneutraal houdt in dat CO2 die is vrijgekomen na de verbranding, vergassing of vergisting van biomassa niet bijdraagt aan de klimaatverandering. Dit lijkt tegenstrijdig omdat er ook CO2 vrijkomt bij bijvoorbeeld de productie en verwerking van fossiele brandstoffen. De CO2 die vrijkomt door verbranding, vergassing of vergisting is echter een natuurlijk verschijnsel in tegenstelling tot de productie en verwerking van fossiele brandstoffen. Planten nemen namelijk CO2 op en leggen dit vast. Wanneer een plant doodgaat, zal deze opgenomen CO2 weer vrijkomen. Hierdoor zal de hoeveelheid CO2 in de lucht constant blijven. Wanneer er dus bijvoorbeeld verbranding van speciaal geteelde gewassen plaatsvindt, zal dit natuurlijke proces zich simpelweg in het groot voordoen. Er zal geen productie van CO2 plaatsvinden die van nature niet voorkomt.
Kritiek op biomassa
Een belangrijk punt van kritiek op het gebruik van biomassa is dat het niet goed te meten is hoe duurzaam de bio-energie is. De duurzaamheid van bio-energie hangt namelijk niet alleen af van de hoeveelheid CO2 die vrijkomt tijdens de productie en verwerking. Het volledige proces moet duurzaam zijn wil biomassa echt als duurzaam bekend komen te staan. In vele gevallen van de verwerking van biomassa zijn de energiekosten en de milieubelasting erg hoog. Er vindt namelijk voorbewering plaats en het transport. Daarnaast ontstaat er bij verbranding, vergassing of vergisting veel restafval die ook weer verwerkt moet worden. De kritiek heeft dus niet zozeer betrekking op de vraag of de energie wel duurzaam is. De kritiek is voornamelijk gericht op de vraag welke vormen van biomassa duurzaam zijn, aangezien er grote verschillen zijn tussen de verschillende vormen.
Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl
Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.