Vattenfall investeert in grootschalige productie zonne-energie

Energieconcern Vattenfall, het moederbedrijf van energieleverancier Nuon, gaat de komende twee jaar flink investeren in de productie van zonne-energie. Met een investering van 100 miljoen euro wil Vattenfall hard werken aan de ambitie om binnen één generatie fossielvrij te zijn.

 

Belangrijke aanvulling

Vattenfall ziet zonne-energie als een belangrijk aanvulling op windenergie als duurzame energiebronnen. Door meer geld te investeren wil het bedrijf beter kunnen voldoen aan de vraag van klanten. ”Daarbij gaat het om elektriciteitsconsumenten die elektriciteit kunnen krijgen van onze toekomstige zonneparken en van prosumenten die elektriciteit uit zonne-energie willen verbruiken en opwekken” aldus Magnus Hall, CEO van Vattenfall.

 

Investeringen

Vattenfall zal de 100 miljoen euro aan investeringen gaan spreiden over twee hoofdgebieden. Het eerste gebied is het ontwikkelen van grootschalige PV zonneparken. Dit wil het bedrijf voornamelijk gaan doen op locaties waar Vattenfall reeds infrastructuur heeft staan dat het kan gebruiken om de kosten te drukken. Zo gebruikte Vattenfall al eerder windpark Parc Cynog in Wales om meer zonnepanelen te kunnen installeren tegen relatief lage kosten. Dit unieke zonnepark biedt nu 18.000 zonnepanelen die goed zijn voor de duurzame energievraag van 1.400 huishoudens.

Naast deze investeringen zal Vattenfall ook particuliere en zakelijke klanten gaan ondersteunen op het gebied van gedecentraliseerde energieproductie. Zo wil het bedrijf nieuwe diensten introduceren waarmee het klanten helpt hun eigen duurzame energie op te wekken en op te slaan. Vergelijkbare diensten worden al reeds in Zweden aangeboden, on de naam InHouse. Deze dienst is onder andere gericht op bedrijven en woningcorporaties. Naast dit concept biedt Vattenfall ook al slimme leaseconcepten voor de Nederlandse en Duitse markt. Hieronder valt onder andere ook een slim zonnepanelendak-project genaamd het Mieterstrom-concept.

 

Ontwikkeling zonneparken Nederland

Ook in Nederland investeert Vattenfall geld in zonneparken. Zo werkt het aan zonne-energie-installaties bij bestaande centrales in Velsen, Hemweg en Eemshaven. Naast deze projecten werkt Vattenfall ook aan een windpark (Haringvliet) dat bestaat uit 6 windmolens in combinatie met diverse zonnepanelen. Dit gecombineerde windpark zal goed zijn voor een productie van 50MW duurzame zonne- en windenergie.

 

Afname externe producten

Vattenfall wil overigens niet alleen zelf meer duurzame energie gaan produceren, het wil ook stroomafnameovereenkomsten sluiten met andere externe producten. Met deze overeenkomsten profiteren producten van een vaste prijs voor hun opgewekte duurzame energie. Hierdoor ervaren investeerders minder risico, waardoor het voor meer mensen interessant wordt om te investeren in duurzame energie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave