Utrecht, Amsterdam en Alkmaar duurzaamste gemeenten Nederland

Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat de gemeenten Utrecht, Amsterdam en Alkmaar het beste presteren op het gebied van duurzaamheid. Naast deze gemeenten scoren ook Almere en Groningen goed. Binnen het onderzoek keek Natuur & Milieu vooral naar de ambities en resultaten op het gebied van energie, afval en mobiliteit.

 

Factoren duurzaamheid gemeenten

Binnen het onderzoek gebruikten Natuur & Milieu in totaal 12 indicatoren waarop gemeenten zelf invloed kunnen uitoefenen. Elke gemeente werd beoordeelt en ingedeeld in de categorie koplopers, volgers en achterblijvers. Na het beoordelen van alle indicatoren heeft Natuur & Milieu op basis hiervan een eindoordeel berekent. De onderdelen binnen het onderzoek waren;

  1. Inkoop eigen elektriciteit
  2. Milieuzone
  3. Inkoop eigen vervoer
  4. Zonnestroom
  5. Energielabels gebouwen
  6. Aantal (semi)publieke laadpalen voor elektrische auto’s
  7. Relatief autogebruik
  8. Uitstoot van fijnstof door wegverkeer
  9. Huishoudelijk restafval
  10. Ambitie tot energie-, klimaat- of CO2-neutraliteit
  11. Green Deal Aardgasvrije Wijken
  12. Green Deal Zero Emission Stadslogistiek

 

Uitkomsten koplopers

Uit de resultaten blijkt dat de gemeenten Utrecht, Amsterdam en Alkmaar bovengemiddeld scoren. Zo is Utrecht de enige gemeente die als koploper wordt gezien binnen 8 indicatoren. Alleen op het gebied van zonnestroom en huishoudelijk restafval kan de stad nog verbeteringen doorvoeren. Naast de score van Utrecht scoren Alkmaar en Amsterdam bij 7 indicatoren een koploper positie. Amsterdam heeft vooral nog uitdaging op het gebied van zonnestroom en restafval. Alkmaar moet vooral nog meer aandacht schenken aan de indicatoren Ambitie energie-, klimaat- of CO2-neutraliteit, Milieuzone en Inkoop eigen vervoer.

 

Hekkensluiters

Naast deze gemeenten zijn er ook diverse gemeente die erg slecht scoren in het onderzoek. Onder andere Heerlen, Emmen, Sittard-Geleen en Helmond scoren erg slecht. Deze gemeenten moeten nog verbeteren op het gebied van 7 of 8 indicatoren. Vooral op het gebied van Inkoop eigen energie en publieke laadpalen kunnen veel gemeenten nog scoren. Opvallend, aangezien deze indicatoren juist eenvoudig te verbeteren zijn. Zo is het afnemen van groene energie niet veel duurder, en hoeven enkele laadpalen ook niet heel veel te kosten.

 

Score grote gemeenten;

Ondank dat deze relatief grote gemeenten goed scoren zijn er ook diverse grotere gemeenten die het slecht doen op het gebied van duurzaamheid. Zo bedraagt de score van Rotterdam 55%, de score van Eindhoven 41% en de score van Arnhem slechts 33%.

  • Utrecht; 75%
  • Amsterdam; 71%
  • Alkmaar; 68%
  • Rotterdam; 55%
  • Tilburg; 54%
  • Breda; 50%
  • Den Haag; 42%
  • Eindhoven; 41%
  • Haarlem; 38%
  • Leeuwaarden; 38%
  • Arnhem; 33%

 

Doel onderzoek

Door middel van het onderzoek wil Natuur & Milieu vooral duidelijk maken welke gemeenten nog een hoop stappen te maken hebben op het gebied van duurzaamheid. Deze gemeenten kunnen deze kritiek namelijk gebruiken bij het maken van de plannen voor de komende 4 jaar voor en na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maar 2018. Benieuwd naar alle uitkomsten van het onderzoek? Bekijk dan het Rapport Quickscan Gemeenten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave