China bouwt ’s werelds grootste energiecentrale op afval

China bouwt 's werelds grootste energiecentrale op afval
Bron; fastcoexist.com

In China wordt er gebouwd aan een energiecentrale, waar vanaf het jaar 2020 enorm veel afval zal worden omgezet in elektriciteit. De enorme verbrandingsoven zal dagelijks een ongelofelijke 5000 ton huisafval kunnen verwerken.

De nieuwe verbrandingscentrale zal de grootste energiecentrale ter wereld worden. En voldoende capaciteit hebben om een derde van het totale afval van de nabijgelegen stad Shengzhen (met ruim 20 miljoen inwoners) te verbranden.

 

Ontwerp door twee Deense architectenbureaus

Twee Deense architectenbureaus wonnen de ontwerpcompetitie voor deze Chinese energiecentrale. De twee ontwerpbureaus hebben het gebouw zo ontworpen dat er ook nog eens hoop bezoekers terecht kunnen.

verbrandingscentrale-afval
Ook bezoekers zullen welkom zijn bij de enorme energiecentrale

 

‘’Vergelijk het eens met roken in de jaren ’50 en ’60; iedereen rookte,’’ zegt een van de architecten tegenover de website Co.Exist. ‘’Pas toen burgers de kennis hadden over hoe het hun lichaam vervuilde, zijn we gestopt. Afval is iets vergelijkbaars. Als je je niet realiseert hoe schadelijk het is, waarom zou je dan stoppen met het creëren van afval?’’

 

Een beetje duurzaam

Helaas is de energiecentrale nog niet heel erg duurzaam. Maar het verbranden van afval is wel een stuk beter optie dan de huidige Chinese stortplaatsen waar nu veel afval beland. De verbrandingscentrale zelf draait overigens wel op duurzame zonne-energie. Het complete dak van de centrale ligt namelijk vol met zonnepanelen (in totaal 44.000m2).

 

Video

In 2020 zal de energiecentrale er waarschijnlijk ongeveer zo uit zien.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave