Slimme gasmeter veilig, maar verre van perfect

Slimme gasmeter veilig, maar verre van perfect

Uit onder van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) blijkt dat de slimme gasmeter in Nederland veilig is. Wel is het zaak dat regionale netbeheerders hun veiligheidssystemen verbeteren. Onderdeel hiervan is het sneller vervangen van slimme gasmeters die afwijkingen vertonen. Het onderzoek naar de slimme gasmeter werd uitgevoerd naar aanleiding van eerdere berichtgeving door Kassa over afwijkende schroefdraden waardoor gasmeter onveilig zouden zijn. Daarnaast is ook onlangs nog een partij beste slimme meter geplaatst waarbij mogelijk afwijkingen zijn aan het schroefdraad.

 

‘’Die afwijkingen aan het schroefdraad leveren geen acuut gevaar voor de veiligheid op, maar op de langere termijn is niet bekend of die veiligheid wel gegarandeerd is. Daarom moeten die meters er zo snel als mogelijk uit zodat bewoners erop kunnen vertrouwen dat netbeheerders er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de meter in je huis veilig is.’’ aldus Pieter van den Bergen, directeur bij SodM.

 

Veiligheid garanderen

Van den Bergen geeft tevens aan geschrokken te zijn van het feit dat er blijkbaar niet is geleerd van de vorige keer. Volgens hem hadden de meters niet door de controle moeten kunnen komen en zo niet geïnstalleerd moeten kunnen worden. Volgens hem moeten de zaken dan ook echt beter geregeld worden. Momenteel heeft de toezichthouder nog geen wettelijke mogelijkheden om netbeheerders te dwingen apparatuur te vervangen of beter controle af te dwingen, maar dit is mogelijk wel hard nodig.

 

Groot aantal meters voldoet mogelijk niet

Uit het onderzoek blijkt dat een grote hoeveelheid meters momenteel niet aan de voorschriften voldoet. Zo heeft netbeheerder Enexis onlangs 39.000 meters gekocht die na levering door de controle zijn gekomen. Echter bleek tijdens de installatie dat het schroefdraad bij een deel niet diep genoeg was. Om deze reden is het mogelijk dat Enexis alle slimme meters zal moeten gaan vervangen. De netbeheerder is nu zelf aan het uitzoeken welk deel niet goed was. Het SodM heeft de netbeheerder reeds opgedragen alle slimme meters te vervangen tenzij de meters met afwijking op een 100% zekere manier kunnen worden geïdentificeerd.

 

Sneller vervangen belangrijk

In 2017 kwam tv-programma Kassa 66.000 slimme gasmeters op het spoor met een te kort schroefdraad. Deze ontdekking was voor SodM aanleiding om een diepgaand onderzoek te starten naar de veiligheid van deze gasmeters. Naar aanleiding van de ontdekking het SodM tevens geadviseerd de meter zo spoedig mogelijk te vervangen. Ondanks dit advies hangt de twijfelachtige slimme meter nog in meer dan 1700 woningen. Volgens de netbeheerders is vervangen niet gelukt voor slecht contact met de bewoners, maar volgens de SodM moeten er meer partijen betrokken worden om de eigenaren te bewegen hun meter te laten vervangen.

 

Update veiligheid slimme gasmeters

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft onlangs een update gepresenteerd over de kwestie van de slimme gasmeters. In de update wordt er gereflecteerd op wat er gebeurd is met de 10 aanbevelingen die eerder gegeven zijn om de veiligheid van slimme gasmeters te vergroten. Volgens het SodM zijn diverse belangrijke stappen genomen, waarvan hieronder enkele voorbeelden.

  • Monitoring: Er wordt periodiek veiligheidsoverleg gehouden tussen de inspecteur-generaal en de directies van regionale netbeheerders.
  • Verbetering van de kwaliteit van data. Grote afwijkingen worden direct gemeld aan SodM.
  • Terughalen van foutieve meters. Alle meters zijn weggehaald op een twintigtal na. Reden hiervan is dat pandeigenaren niet altijd meewerken met de vervanging.
  • Onderzoek naar ingangscontrole en uitrol branche brede normen.
  • Workshops met netbeheerder over veilig monteren gaasmeter. Diverse verbetervoorstellen zijn geformuleerd om dit in de toekomst nog veiliger te maken.
  • Periodiek afstemmingsoverleg voor netbeheerders om verbeteringen te kunnen doorvoeren.

Uit onderzoek van SodM blijkt dat netbeheerders de aanbevelingen van 2018 goed hebben verwerkt. Om deze reden is extra toezicht dan ook niet meer nodig.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave