Vooral senioren slachtoffer hogere energielasten

Volgens Seniorenorganisatie KBO-PCOB zijn vooral senioren slachtoffer van de sterke stijgende energielasten. Onder andere ouderen met alleen een AOW of een klein aanvullend pensioen worden extra hard getroffen. Zo zal de gemiddelde energierekening dit jaar toenemen met €334,00, terwijl pensioenen niet of amper worden geïndexeerd.

 

Meldpunt

Om het probleem beter in kaart te brengen heeft KBO-PCOB een speciaal meldpunt geopend. Uit klachten bij dit meldpunt blijkt dat de stijgende energielasten er bij veel senioren hard inhakt. ”Bij veel ouderen zijn de inkomsten afgelopen jaren gelijk gebleven of gedaald. Daar staat tegenover dat de lasten zijn toegenomen: de zorgpremie, de huur, de btw. Verder zijn de pensioenen niet geïndexeerd. Daar komt bij dat ouderen vaker thuis zijn en meer stoken. Zij voelen dat in hun portemonnee en hebben grote moeite rond te komen”, aldus Manon Vanderkaa (directeur KBO-PCOB).

 

Oorzaken

Het feit dat de stijgende energieprijzen bij senioren extra hard aankomt heeft meerdere oorzaken. Zo wonen veel senioren in een slecht of matig geïsoleerde woning, waardoor de verwarming veel aan moet staan. Vooral met de sterk stijgende gasprijs heeft dit een groot effect op de energierekening. Naast een slecht geïsoleerde woningen kampen ook veel ouderen met medische klachten waardoor zij het snel koud hebben. Ook dit zorgt voor een hoger energieverbruik. Als laatst zijn veel senioren ook veel thuis aangezien zij niet meer werken, wat uiteraard ook zorgt voor een hogere energieconsumptie.

 

In de steek gelaten

Uit veel meldingen en reacties blijkt dat veel ouderen zich in de steek gelaten voelen. ”Ik moet nu leven van een boterham met stroop”, aldus de 70-jarige Joop Piefer uit Heerlen. ”Ik ben op 65-jarige leeftijd met pensioen gegaan. Doordat ik verschillende pensioenregelingen had, waaronder uit Duitsland en de theatertechniek, ben ik er 1000 euro per maand op achteruitgegaan. Ik dacht het wel te kunnen redden samen met de AOW van mijn vrouw.”

Helaas blijkt dit toch een lastig geval. Zo steeg in de afgelopen jaren de energierekening, zorgkosten, belastingen en de prijs van boodschappen. Hierdoor is volgens Joop de bodem van de put bereikt en raakt hij elke maand verder in de min. Dit resulteert in het feit dat Joop en zijn vrouw niet meer op vakantie kunnen, en niks meer met de kleinkinderen kunnen doen. Om deze reden voelt Joop zich dan ook genaaid door het kabinet. ”Ik voel me genaaid. Ik maak me grote zorgen dat ik straks helemaal niks meer heb. Het is gewoon belachelijk dat mensen met een kleine beurs zo hard gepakt worden.”

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Vooral senioren slachtoffer hogere energielasten”

Inhoudsopgave