Variabele energietarieven stijgen flink per 1 juli

Huishoudens met een variabel energietarief krijgen jaarlijks op 1 januari en 1 juli te maken met nieuwe energietarieven. Afgelopen januari stegen deze, en ook per 1 juli zal stroom en gas duurder worden. Hierdoor betalen huishoudens al snel €50,00 tot €60,00 meer per jaar.

 

Prijsverhoging scheelt per situatie

Of en hoeveel duurder uw energierekening wordt hangt af van uw soort contract en de energieleverancier waar u klant bent. Zo geldt de prijsstijging per 1 juli alleen voor huishoudens die energie afnemen tegen variabel tarieven. Huishoudens met vaste tarieven en een vaste looptijd zullen geen prijswijzing meemaken. Daarnaast zal de prijsstijging ook sterk verschillen per energieleverancier. Zo betalen klanten van Eneco tot wel €64,00 meer, terwijl klanten van Nuon en Essent hetzelfde blijven betalen.

 

Toenemende prijzen door marktontwikkelingen

Dat de tarieven voor stroom en gas stijgen komt vooral door politieke en economische ontwikkelingen binnen de nationale en internationale markt. Zo zorgt onder andere de verminderde Groningse gaswinning, de toegenomen gasimport uit het buitenland en politieke beslissingen van Trump (opzegging nucleaire deal) voor stijgende kosten.

 

Ongeveer 50% Nederlanders heeft variabel tarief

Op dit moment heeft ongeveer de helft van de Nederlanders een variabel energietarief. Dit soort tarief wordt vaak een slaperstarief genoemd aangezien deze klanten vaak al langer klant zijn zonder actief te letten op de ontwikkeling van de kosten. Het variabele tarieven wordt over het algemeen twee keer per jaar opnieuw geïndexeerd, op 1 januari en 1 juli. Op deze momenten worden deze tarieven vaak verhoogt waardoor consumenten ongemerkt een stuk meer gaan betalen. Om deze reden kunnen overstappers die kiezen voor een nieuwe voordelig vast tarief honderden euro’s besparen!

 

Ontwikkeling energierekening

Naast de variabele tarieven stijgen ook de vaste energietarieven sinds het begin van het jaar. Hierdoor wordt het opnieuw instappen op een vast energiecontract steeds duurder. Deze prijsstijging is eigenlijk al jaren gaande. Zo blijkt uit onderzoek van het  Compendium voor de Leefomgeving dat de energierekening van huishoudens tussen 2000 en 2017 is verdubbeld. Dit komt deels door een sterk stijgende vraag naar olie, kolen en aardgas. Daarnaast drijft ook de in 2013 ingevoerde klimaatbelasting Heffing Opslag Duurzame Energie de energierekening flink op.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Variabele energietarieven stijgen flink per 1 juli”

Inhoudsopgave