Overgrote deel overstappers tevreden met verwerking

Vorig jaar zijn er opnieuw meer huishoudens overgestapt van energieleverancier, en het overgrote deel van deze overstappers zijn tevreden met de verwerking. Dit blijkt uit de Energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In totaal maakte tussen april 2017 en maart 2018 1,3 miljoen huishoudens een overstap. Hierdoor is nu 42% van de Nederlandse huishoudens in de afgelopen 3 jaar overgestapt van energieleverancier.

 

Consument is zich bewust van mogelijke besparing

Uit de Energiemonitor van de ACM blijkt onder andere ook dat steeds meer consumenten zich bewust zijn van het feit dat overstappen erg interessant kan zijn. In totaal zegt 52% van de consumenten zich bewust te zijn dat ze eenvoudig veel geld kunnen besparen. Dit percentage lag in 2015 nog rond de 35%. En consumenten zijn zich niet alleen bewuster van de mogelijke besparing, ze vinden het vergelijken van prijzen ook steeds eenvoudiger. Dit komt waarschijnlijk omdat steeds meer mensen bekend zijn met de mogelijkheden van vergelijkingswebsites.

 

Overstappers tevreden

Een andere positieve conclusie uit de Energiemonitor is dat het overgrote deel van de overstappers tevreden zijn met de verwerking. Zo zegt 91% van de overstappers tevreden te zijn met het verloop van de overstap. Mede hierdoor zijn er dan ook steeds minder mensen die nog nooit van energieleverancier zijn opgestapt. Zo is in 2018 slechts 26% van de Nederlanders nog nooit overgestapt tegenover 36% in 2015. Ook verwacht 50% van de consumenten dat het komende jaar opnieuw energieleveranciers gaat vergelijken.

 

Goed voor concurrentie

Ruim een kwart van de consumenten verwacht in de komende drie jaar opnieuw over te stappen, en dat is goed voor de concurrentie binnen de energiemarkt. Zo zorgt hogere concurrentie voor lagere tarieven, hogere welkomstkortingen en een betere dienstverlening. Mede hierdoor kan het voordeel door over te stappen momenteel oplopen tot wel bijna €400,00. Hoe hoog de uiteindelijke besparing is hangt af van onder andere de looptijd en contractvorm maar mensen die nog nooit zijn overgestapt kunnen over het algemeen het meeste besparen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave