Eneco wordt verkocht via veiling

Energieleverancier Eneco zal definitief verkocht gaan worden. De verkoop van het bedrijf zal plaatsvinden door middel van een veiling. Hierover heeft de directie van Eneco afspraken gemaakt met het personeel en de 53 gemeenten die aandelen hebben in het bedrijf.

 

‘’We hopen dat eind van het komende jaar de handtekeningen bij de verkoop zijn gezet en de verkoop in 2020 af te ronden. Centraal bij de verkoop staan de voortzetting van de duurzame strategie van Eneco, de werkgelegenheid en natuurlijk ook een marktconforme opbrengst.’’ aldus Ruud Sondag, bestuursvoorzitter van Eneco.

 

Opbrengst

Naar verwachting zal de verkoop van Eneco ongeveer 3 miljard euro opleveren, maar hier wil Sondag geen uitspraken over doen. Momenteel beschikt de gemeente Rotterdam over ongeveer een derde van de aandelen, wat in dit geval goed moet zijn voor ongeveer 1 miljard euro. Naast Rotterdam zijn er nog 52 andere gemeente die een kleiner aandeel hebben in het energiebedrijf.

 

Geen beursgang

Eerder werd er nog nagedacht over een beursgang van Eneco, maar deze optie is definitief komen te vervallen. De reden voor deze keuze is dat een beursgang een lange verkoopperiode zou opleveren, wat veel geduld zou eisen van alle aandeelhouders. Op dit moment hebben ongeveer 90% van de aandeelhouders ingestemd met het voornemen tot verkoop. Naar verwachting zullen de overige aandeelhouders ook spoedig instemmen met het voornemen tot verkoop door middel van een veiling.

 

Duurzame strategie voortzetten

In 2016 werd er al gesproken over de verkoop van Eneco. Zo zouden enkele grote aandeelhouders als de gemeente Rotterdam en Den Haag af willen van hun aandelen. De reden hiervoor is dat ze het geen taak van de gemeente meer vinden om zich bezig te houden met energiezaken. Maar de toenmalige bestuursvoorzitter en commissarissen waren toen fel tegen een verkoop. De reden dan men dit niet wilde lag vooral in het feit dat men bang was dat Eneco vooral verkocht zou worden voor het hoogste bod, terwijl er niet meer gelet werd op het hanteren van de groene strategie van het bedrijf. Ondanks deze angst wordt het bedrijf nu verkocht tegen de hoogte prijs waarbij de 53 aandeelhouders moeten instemmen.

 

Toekomst Eneco

Met het uitkomen van dit nieuws lijkt het erop dat de derde grootste energieleverancier van Nederland (3.500 werknemers) binnen enkele jaren een nieuwe eigenaar zal krijgen. Wat dit voor de toekomst van het energiebedrijf betekent moet nog blijken, maar huidige klanten hoeven voorlopig nog geen wijzigingen te verwachten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave