Verbod op verkoop energiecontracten aan de deur van de baan

Verbod op verkoop energiecontracten aan de deur van de baan

Een verbod om energiecontracten aan de deur te verkopen (colportage) gaat er voorlopig niet komen. Deze teleurstellende conclusie kunnen we trekken uit een Kamerbrief van demissionair minister Rob Jetten (Energie).

 

Grote steun voor verbieden deur aan deur verkoop energiecontracten

In de zomer kwam het CDA en GroenLinks met een initiatief om de huis aan huis verkoop van energiecontracten te gaan verbieden. De partijen kwamen met dit voorstel omdat de partijen aanhoudende signalen van de marktoezichthouder ACM ontvingen dat potnetiele klanten aan de deur misleid werden met gladde verkooppraatjes.

Het initiatief om deze vorm van verkoop te verbieden vond goedkeuring van een Kamermeerderheid waardoor het er op leek dat er een verbod zou komen. Maar hier gaat waarschijnlijk voorlopig toch niks van terecht komen.

 

Verbod wordt geblokkeerd door Europees beleid

Je zou denken dat we in Nederland zelf heel wat te beslissen hebben, maar dat valt in realiteit vaak behoorlijk tegen. Zo weet Jetten de Tweede Kamer te vertellen dat hij het initiatief sympathiek vindt, maar dat het niet in lijn is met het huidige Europese beleid.

Vanwege diverse Europese regels kan de overheid bedrijven niet verbieden om energiecontracten aan de deur of per telefoon te verkopen. Een trieste conclusie waar we het voorlopig mee moeten doen.

 

Hard maken voor nieuw Europees beleid

Uit de Kamerbrief van Jetten blijkt dat er wel een voornemen is om dit aan de kaak te gaan stellen. Zo wordt het de taak van demissionair minister Micky Adriaanses (Economische Zaken) om te zorgen dat deze verkoopmethoden in de toekomst wel verboden kunnen worden.

Ook laat Jetten weten dat het demissionair kabinet bezig is met het opstellen van aanvullende regels voor de verkoop van energieproducten via de telefoon of huis aan huis verkoop.

 

Teleurstellende uitkomst

Voor veel consumenten is het een flinke teleurstelling dat het verbod om energieproducten te verkopen via de huis aan huis methode er niet komt. Zo laten veel consumenten in een reactie weten dat ze totaal niet zitten te wachten op verkopers aan de deur. Niet voor energiecontracten, maar eigenlijk ook niet voor andere producten.

Veel gehoorde klachten zijn onder andere dat de verkopers niet eerlijk zijn en veel te laat nog eens aanbellen. Niet heel lang terug had ik zelf ook een verkoper aan de deur, om 21:30. Dit is volgens de regels de maximale tijd om nog aan te bellen, maar voor veel mensen al veel te laat. Wie wil rond deze tijd nou nog lastig gevallen worden door een verkoper? Nou, ik niet!

 

Wat nu?

Helaas zit er nu weinig anders op dan uw voordeur te ontsieren met een sticker waarop u aangeeft wat u wel en niet wenst aan de deur. Veel deur aan deur verkopers respecteren deze stickers wel, waardoor u minder last zult hebben van opdringerige verkopers.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave