Rijke investeerder helpt arme huishoudens aan stroom

Er zijn wereldwijd nog veel landen waar huishoudens het zonder energie moeten doen. En als het aan de steenrijke Manoj Bhargava ligt, kom hier snel een einde aan. Om hier een bijdrage aan te leveren bedacht Manoj een hele eenvoudige oplossing om deze huishoudens van stroom te kunnen voorzien; Een speciale fiets.

 

fietsen-voor-stroom
Door een uur te fietsen kunnen simpele apparaten zoals verlichting de hele dag gebruikt worden. Bron: Nationalgeographic.com

 

Fietsend energie opwekken

Manoj bedacht en maakte een stationaire fiets die huishoudens van stroom moet gaan voorzien. Begin 2016 wil de miljardair 10.000 van zijn speciale fietsen verspreiden in India. Op dit moment worden de eerste 50 fietsen getest in 15 of 20 kleine dorpjes in het Noorden van de staat Uttarakhand. Door op de fiets te trappen zal een turbinegenerator in werking gezet worden, die elektriciteit opwekt. De opgewekte stroom zal worden opgeslagen in een accu. Door een uur te fietsen kan er voldoende stroom opgewekt worden voor verlichting en de werking van eenvoudige huishoudelijk apparaten.

‘’Het is zo eenvoudig dat we denken dat we zo’n fiets voor 100 dollar (nog geen 90 euro) kunnen maken. En elke gemiddelde fietsenmaker kan het repareren’’ aldus Manoj.

Volgens Ajaita Shah, CEO van Frontier Markets dat verlichting verkoopt in India, heeft het idee ‘’veel potentieel’’ en is het ‘’een grote kans voor huishoudens op het platteland’’.

 

Wie is Manoj Bhargava?

Initiatiefnemer Manoj Bhargava komt oorspronkelijk uit India en groeide op in een welvarend huishouden. Vanaf zijn 14e vertrok zijn familie naar de Verenigde Staten, waar het financieel minder goed ging. In de VS ging hij werken en studeren en kreeg hij diverse studiebeurzen. Na slechts een jaar wiskunde te hebben gestuurd in Princeton ging hij op een spirituele zoektocht in zijn thuisland India. Daarna zette hij diverse succesvolle bedrijven op waarmee hij steenrijk werd (onder andere de populaire cafeïne shot 5-Hour Energy Drink).

De inwoner van Michigan wijdt nu zijn leven aan het oplossen van de grootste problemen in de wereld. Om dat te bereiken heeft hij al 99 procent van zijn rijkdom weggegeven. ‘’Als je rijkt bent, is het je plicht de mensen te helpen die dat niet zijn’’, stelt hij. ‘’Ik wil een verschil maken en er niet alleen maar over praten.’’

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Rijke investeerder helpt arme huishoudens aan stroom”

Inhoudsopgave