Kenia wekt als eerste land geothermische energie op uit tijdelijke bronnen

wellheads-geothemische-energie-kenia
5 wellheads in Kenia’s Rift Valley regio – Credits I. Esipisu/IPS

In de zoektocht naar betrouwbare en duurzame energiebronnen, is Kenia het eerste land in de wereld dat gebruik maakt van stoom uit opengebleven geothermische bronnen die nog niet gebruikt kunnen worden. Deze manier van stroom opwekken levert nu al ruim 56 megawatt extra energie aan het nationale elektriciteitsnet van Kenia.

Volgens ingenieurs van de Kenya Electricity Generation Company (Kengen), duurt het enkele jaren om een professionele geothermische energiecentrale te bouwen. Dit komt omdat de centrale moet worden gevoed door stoom uit meerdere bronnen, die op dit moment worden geboord en opengelaten in afwachting van de voltooiing van de volledige krachtcentrale.

“We maken op dit moment tijdelijk gebruik van enkele wellheads om energie op te wekken met behulp van het vrijkomende stoom. Stoom dat anders verloren zou gaan, terwijl de belangrijkste energiecentrale wordt gebouwd”, zegt Johnson Ndege, de Chief Engineer verantwoordelijk voor de bouw van de wellheads op Kengen.

 

Opwekken van geothermische energie

Geothermische energie wordt gegenereerd wanneer heet stoom uit de aardkorst wordt gebruikt om de turbines van generatoren te laten draaien. De stoom wordt uitgestoten uit de geboorde putten die soms tot meer dan drie kilometer diep de grond in gaan.

In het beste geval nemen de wellheads de vorm aan van een normale geothermische energiecentrale, maar dan in een kleinere versie. Terwijl een geothermische energiecentrale wordt gerund door stoom dat wordt doorgesluisd uit tientallen waterputten, wordt nu maar een bron gebruikt om de turbines te latten draaien. Zodra de belangrijkste krachtcentrale volledig is gebouwd, worden de tijdelijke wellheads verwijderd en verplaatst naar andere stations, zodat de stoom van de bronnen kan dan worden getransporteerd naar de volledige krachtcentrale.

 

Succesvol experiment

“De techniek was gewoon maar een experiment, en het bleek een zeer goede manier van het genereren van energie uit putten die anders nog jaren ongebruikt zou zijn gebleven,” zei Ndege. Kenia is hiermee dan ook het eerste land ter wereld dat geothermische energie direct uit de grond genereert.

Tot nu toe heeft het bedrijf 11 wellheads bevestigd die goed zijn voor 56,1 megawatt aan duurzame energie. Tevens zijn er nog 4 wellheads in aanbouw, die volgens deskundigen nog ruim 20 megawatt aan elektriciteit zullen produceren in de komende maanden.

Potentieel van ruim 10.000 megawatt schone energie

Volgens het ministerie van Olie en Energie van Kenia, heeft de Kenia’s Rift Valley alleen al een geschat potentieel van meer dan 10.000 megawatt schone elektriciteit uit geothermische bronnen. “In 2018 zijn we van plan om nog een 460 megawatt van geothermische energie te ontwikkelen,” Mugo vertelde IPS.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave