In Nederland wordt nog steeds erg weinig duurzame energie gebruikt. In 2015 steeg het aandeel duurzame energie naar 5,8 procent van het totale energieverbruik. Dit is ondanks meerdere maatregelen slechts 9,3 procentpunt meer dan in het jaar 2014. De grootste groei komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voornamelijk door de groei in energie die is opgewekt door middel van wind, zon en aarde(warmte). Het opwekken van energie uit biomassa bleef voornamelijk achter.
Afspraken uit Energieakkoord nog mijlen ver weg
Het aandeel hernieuwbare energie ligt al tijden ver achter op de doelstelling van het kabinet. Volgens afspraken uit het Energieakkoord moet in het jaar 2020 meer dan 14 procent van de verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen komen. Deze doelstelling wordt met de huidige groei lang niet behaald.
Minister Schultz van Haegen is van mening dat de doelstellingen uit het Energieakkoord nog steeds haalbaar zijn. “Daar sta ik voor. We overleggen telkens met de betrokken partijen of de doelen nog in zicht zijn.”
Verplichte maatregelen
“Als dat niet meer het geval is, gaan we kijken op welke manier dit kan worden opgelost”, zegt de minister. Wanneer het aandeel duurzame energie niet snel genoeg groeit, zal het kabinet verplichte maatregelen nemen om het aandeel duurzame energie sneller te vergrote.
Minister Schultz benadrukt dat alle betrokken partijen, van milieu-organisaties tot energieleveranciers, vorige week hebben benadrukt dat ze de doelstellingen uit het Energieakkoord gaan halen.
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft ondanks deze uitspraken op dit moment weinig vertrouwen in het beleid van het kabinet. “Uit de cijfers blijkt dat de doelen zelfs in het meest optimistische scenario niet meer haalbaar zijn”, zei ze in het NPO Radio 1 Journaal.