Nieuwe subsidieregeling zonnepanelen brengt terugverdientijd naar zeven jaar

Wanneer de nieuwe subsidieregeling gericht op het opwekken van duurzame energie voor huishoudens en bedrijven ingaat zal de terugverdientijd van zonnepanelen uitkomen op zeven jaar. Dat stelt Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief die hij richtte aan de Tweede Kamer.

 

Terugleversubsidie

De huidige salderingsregeling zal op korte termijn worden vervangen door de nieuwe terugleversubsidie die eerder dit jaar al werd aangekondigd. Deze nieuwe terugleversubsidie zal effect hebben op alle huishoudens en bedrijven die zelf duurzame energie opwekken. Met de huidige salderingsregeling profiteren opwekkers van duurzame energie nog van een gunstige vergoeding die gelijk staat aan de prijs die ze zouden betalen wanneer ze energie zouden afnemen van hun energieleverancier. Maar deze gunstige regeling zal deels worden versoberd.

 

Terugverdientijd

De huidige regeling is in de tijd bedacht om het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor bedrijven en particulieren. Zo werd de hoge investering sneller terug verdiend door de gunstige terugleververgoeding. Dit stimuleerde het opwekken van duurzame energie en was goed voor Nederlands klimaatsdoelstellingen. Maar aangezien zonnepanelen steeds voordeliger en efficiënter zijn is deze regeling nu onnodig voordelig. Ondanks deze versoberde regeling zal de terugverdientijd van zonnepanelen volgens Wiebes enkel nog maar dalen. Zo zal de terugverdientijd in 2025 nog maar op ongeveer vier jaar liggen.

 

Huidige regeling te duur

Ondanks dat de huidige regeling goed is voor de klimaatdoelstellingen wil het kabinet ervan af aangezien de kosten te hoog worden. Dit komt onder andere omdat er in Nederland steeds meer zonnepanelen liggen. ‘’Ik wil oog houden voor een goede balans tussen kosten en de mate van ondersteuning voor lokale initiatieven”, aldus Wiebes.

De minister maakte in de brief nog niet duidelijk met hoeveel cent de terugleververgoeding zal dalen. Ondanks dit liet hij wel los dat de terugverdientijd van zonnepanelen op ongeveer zeven jaar moet uitkomen. Volgens Wiebes zijn huishoudens namelijk geïnteresseerd om voor deze periode geld te investeren in duurzame energie.

Volgens de minister zal deze zomer verder gewerkt worden aan een voorstel voor de nieuwe terugleververgoeding. Doelstelling is dat deze nieuwe regeling in zal gaan per 2020. Hierbij let de minister onder andere op een soepele overgang voor gebruikers van de huidige salderingsregeling.

 

Reacties

Vanuit de branche en duurzaamheidsinstanties komen verschillende reacties. Zo vind Vera Dalm, direct van Milieu Centraal, het erg jammer dat er een losse regeling komt voor mensen en bedrijven die investeren in zonnepanelen. “Er wordt in Den Haag veel gesproken over het klimaatakkoord. Dit lijkt weer een los iets. Omdat zonnepanelen veel goedkoper worden, wordt de regeling te duur. Er komt weer een potje per jaar en als dat potje leeg is heb je niets. Die onzekerheid is voor mensen heel vervelend. Het is jammer dat het van een vast bedrag per opgeleverde hoeveelheid stroom, teruggaat naar een subsidieregeling.” Aldus Dalm in de uitzending van het NOS Radio 1 Journaal.

Naast deze reactie is de belangenvereniging van de Nederlandse zonne-energiesector, Holland Solar, juist blij met het besluit van de minister. Zo laat een bestuurslid in een persbericht weten dat het goed is om scherp te blijven kijken naar het budget. Hierdoor wordt namelijk voorkomen dat het budget opeens op is waardoor er volledig wordt gestopt met investeren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *